Kultura
0

U Zvorniku počela kulturno-vjerska manifestacija "Dani Hasana Kaimije 2008."

Sarajevo-x.com
Na drugoj press konferenciji upriličenoj u povodu organiziranja vjersko-kulturne manifestacije Dani Hasana Kaimije 2008. jučer je u Zvorniku saopćen ovogodišnji pobjednik natječaja za najbolju knjigu iz oblasti književnosti i znanosti u 2007. godini.

U u užem izboru za dobijanje nagrade bile su knjige: "Kćeri svoga porobljenog naroda", autora Džemaludina Latića, "Epika Avda Međedovića", Zlatana Čolakovića i "Izvještaji iz tamnog vilajeta", autora Dževada Karahasana, a kao najbolja knjiga proglašena je "Kćeri svoga porobljenog naroda", autora Džemaludina Latića. U ime žirija ovu odluku saopćio je književnih Hadžem Hajdarević, istakavši kako je žiri u kojem su još bili Nijaz Alispahić i Sead Seljubac, imao težak posao jer je pristigao veliki broj kvalitetnih naslova.

Nagrada "Hasan Kaimija" bit će uručena Džemaludinu Latiću na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada u petak 6. juna na Kula Gradu iznad Zvornika. Ovom prilikom bit će uručena i povelja za životno djelo akademiku Muhamedu Filipoviću.

Novinarima su se na press konferenciji obratili: književnik Nijaz Alispahić, novinar Mehmed Pargan, zvornički imam Mustafa ef. Muharemović, inače predsjednik Medžisa IZ Zvornik koji i organizuje ovu manifestaciju, te Bahrija Čikarić, predsjednik Skupštine opštine Zvornik. Oni su kazali kako je uporedo sa natječajem za najbolju knjigu okončan i natječaj za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola.

Najbolji rad za osnovce na temu "Sve je lahko kad te ljubav vodi" imao je Murat Muratović iz OŠ Turija, a drugo i treće mjesto zauzeli su Ismar Osmanović iz OŠ Prokosovići i Almerisa Bajraktarević iz OŠ Špionica. Srednjoškolci su pisali rad na temu "Odgovori na sva pitanja nalaze se u našim srcima", a pobjednik natječaja je Mirnesa Ahmetović iz MSŠ Sapna, drugo mjesto je Delila Delić iz gimnazije "Mustafa Kamarić" Gračanica, dok je treće mjesto osvojila Amela Hasanović iz MSŠ Sapna.

Jučer je 5. maja u popodnevnim satima u MSŠ Sapna održana promocija knjige "Pjesmovite priče" Nijaza Alispahića. O knjizi su govorili knjniževnici Atif Kujundžić i Hadžem Hajdarević. Ovom prilikom je otvorena i izložba knjiga podrinjskih autora. O sedamdeset izloženih naslova i značaju ove Izložbe govorio je Mehmed Pargan, pomenuvši činjenicu da su sa ovoga prostora izrasli veliki književnici poput Derviša Sušića, Abdulaha Sidrana, Nijaza Alispahića. U prostoru zvorničke Kasine otvorena je i izložba slika Seada Emrića.

Kulturno-vjerska manifestacija Dani Hasana Kaimije održava se ove godine po šesti put, već tradicionalno početkom juna na području opštine Zvornik. Redovito, Manifestacija je obogaćena kulturnim i vjerskim sadržajima, a okuplja iz godine u godinu Bošnjake Zvornika i cijele Bosne i Hercegovine, koji na ovaj način uspravljaju i dokazuju svoju duhovnu ukorijenjenost na ovom prostoru.

Godine 2005. ustanovljena je Povelja za životno djelo i nagrada "Hasan Kaimija" za najbolje objavljeno djelo u prethodnoj godini iz oblasti književnosti i znanosti, a koje prvenstveno, uz najviše književno-estetske standarde afirmira duhovne i humanističke vrijednosti. Dosadašnji dobitnici povelje Hasan Kaimija za životno djelo su Nijaz Alispahić za 2005., hfz. Abdulah ef. Budimlija za 2006., posthumno Hifzija ef. Suljkić za 2007. godinu. Kako je navedeno ove godine povelju će dobiti akademik Muhamed Filipović.

Za najbolju objavljenu knjigu do sada su nagrade dobili: Husein Hasković, Nedžad Ibrišimović i Isnam Taljić, dok je ovogodišnji dobitnik Džemaludin Latić.

Ove godine se obilježava i 317 godina od smrti Hasana Kaimije, čije je turbe na Kula Gradu iznad Zvornika. Manifestacija Dani Hasana Kaimije trajat će do 8. juna, a u okviru nje bit će upriličeno niz sadržaja među kojima i pozorišna predstava "Legenda o Alipaši" Sarajevskog narodnog pozorišta.