Kamerni teatar 55
5

"U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" 13. oktobra

FENA
Istaknuti bh. reditelj Sulejman Kupusović na scenu Kamernog teatra 55 ponovo postavlja tekst Abdulaha Sidrana "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce", čija je praizvedba bila prije 11 godina u Narodnom pozorištu Sarajevo u režiji Elmira Jukića. Intenzivne probe za ovu predstavu traju od 10. septembra, a premijerna izvedba se očekuje 13. oktobra.

Potvrdio je to danas Feni reditelj Kupusović, naglašavajući da je ponovo izabrao ovaj tekst jer smatra da je to najbolje napisani dramski tekst ne samo u historiji bh. dramaturgije, nego jedan od najboljih tekstova u regionu.

On navodi da se probe realiziraju u najboljem mogućem redu, uz super atmosferu, te da su svi glumci na okupu predvođeni Emirom Hadžihafizbegovićem, uz Admira Glamočaka, Dragana Jovičića, Feđu Štukana, Amara Selimovića, Muhameda Hadžovića i Sabinu Bambur.

"U ovom vremenu kada imamo histerično negiranje zločina genocida koje dolazi iz Banje Luke i cijele beogradske politike, mislim da je pravi trenutak da kroz ovu prekrasnu priču Abdulaha Sidrana na najbolji mogući način progovorimo o svim tim dešavanjima u BiH 1992. godine", kazao je Kupusović.

On naglašava da će ova postavka Sidranovog teksta u Kamernom teatru 55 biti bitno drugačija od one na sceni Narodnog pozorišta, prije svega što je tekst pisan kao jedna žestoka komorna drama.

"U ovom tekstu čitav svijet se prelama kroz jednu hotelsku sobu i tog jadnika koji je povjerovao da 1992. godine ima prostora da se bavi nekim oratorijem, simfonijom na Drini, ne shvatajući šta se dešava oko njega. To je na neki način i metafora na poziciju prije svega Bošnjačkog i Bosanskog naroda u tom vremenu kada su naivno vjerovali da rata neće biti", ističe Kupusović.

On je napravio i određene dramaturške preinake teksta, te će po mnogim stvarima ova predstava biti znatno drugačija od one koju je sarajevska publika već imala priliku vidjeti. Ujedno, naglašava da je izabrao i potpuno drugačiju glumačku podjelu, insistirajući na određenim rješenjima i atmosferama koje može dobiti samo s tim glumcima.

"Mislim da će kroz ovu postavku i scenu još više doći do izražaja taj brilijantni tekst Abdulaha Sidrana i njegovo nevjerovatno poznavanje života, karaktera, ambijenta i vremena", zaključuje Kupusović.

Probe za ovu predstavu počele su još u junu, dok je krajem maja održano nekoliko čitaćih proba. Od 10. septembra probe na pozornici Kamernog teatra 55 traju intenzivno, paralelno s tehničkim pripremama, testiranjem specijalnih projekcija koje će biti korištene u predstavi, šminka se posebno uvježbava, dok je scenografija već skoro završena, zbog čega sve predstavlja završnu fazu oblikovanja predstave.