Zeničko proljeće
134

FOTO / U Zenici održana prva domaća baletna predstava "Bal@"

Klix.ba
Na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici večeras je održana prva baletna predstava u historiji Zenice pod nazivom "Bal@".
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Organizator baletne predstave je Baletni studio ARS, a režiju i koreografiju radila je Linda Prugo-Babić. Nakon 23 godine balet je ponovo zaplesan na daskama Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, a ovo je prvi put u historiji Zenice ali i Zeničko-dobojskog kantona da je izvedena domaća baletna predstava.

Glavnu ulogu u baletnoj predstavi ima djevojčica Ema koja prikazuje svoje odrastanje, životni i profesionalni put u svijetu baleta. Prema riječima predsjednice ARS-a Elme Šeper, ovo je predstava o odrastanju i sazrijevanju, uspjesima i padovima, nedaćama i sretnim trenucima koje donosi život, a pouka je da svako može ostvariti ono što želi.

Večerašnju premijeru Baletni studio ARS izveo je uz saradnju Kamernog orkestra Zenica kojeg je predvodila dirigentica Tanisa Mustafić.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Baletna predstava je izvedena u okviru 18. Međunarodne kulturne manifestacije "Zeničko proljeće", a Zeničani su veliku salu BNP-a ispunili do posljednjeg mjesta, te su završnicu nagradili velikim aplauzom.