Kultura
92

U Zenici obilježena godišnjica od Povelje Kulina bana

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Prigodnim programom danas je na Bilinom Polju obilježena 827. godišnjica od nastanka Povelje Kulina bana u organizaciji Foruma građana Zenica i Bošnjačke zajednice kulture "Preporod".

Centralna svečanost obilježavanja godišnjice od Povelje Kulina bana održana je pored spomenika Kulina banu kojeg su 2003. godine kod istočne strane stadiona Bilino Polje svečano postavili članovi Foruma građana Zenica. Na današnjem obilježavanju godišnjice predstavljeni su likovni radovi, a priređen je i prigodan kulturno-umjetnički program gdje su prisutni imali priliku da se upoznaju sa značajem Povelje.

U razgovoru za Klix.ba Tvrtko Mišanović, predsjednik Foruma građana Zenica, je kazao kako se Zeničani dva puta godišnje prisjećaju Kulina bana. Prvi put povodom obilježavanje godišnjice Bilinopoljske izjave, a drugi put na današnji dan kada se obilježava godišnjica Povelje Kulina bana.

"Ono što je bitno reći jeste da od 2003. godine na ovom mjestu postoji spomen-ploča koju smo podigli povodom obilježavanja 800. godišnjice od Bilinopoljske izjave kada smo napravili i 800 zlatnika koje dodijeljujemo građanima koji rade na promociji Zenice i Bosne i Hercegovine", kazao je Mišanović.

On je dodao kako je Kulin ban mnogo značajan za Zenicu i cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali da u toj mjeri to nije prepoznato.

"Ovaj park treba dobiti ime Kulina bana jer se ovdje nalazi i stadion koji asocira na Bilinopoljsku izjavu. Zenica je sama shvatila značaj Kulina bana, kao i Kanton koji danas obilježava svoj rođendan. Mi ćemo i dalje kontinuirano raditi na obilježavanju ovih datuma", zaključio je Mišanović.

Predsjednica BZK "Preporod" Zenica Amna Sofić je kazala kako je povodom današnjeg dana organizovana i likovna kolonija na tvrđavi u Vranduku gdje su se mališani Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje družili sa umjetnicima i zajedno slikali motive Bosne i Hercegovine.

U sklopu današnjeg programa emitiran je i kratki dokumentarni film o posjeti Dubrovačkom arhivu gdje se nalazi original i prepiska Povelje Kulina bana, dok se treća prepiska, koja je ukradena iz BiH u 19. vijeku danas nalazi u ruskom St. Petersburgu.