Kultura
0

Pri kraju rekonstrukcija medaljona sa spomenika Ferdinandu i Sofiji

FENA
Privodi se kraju rekonstrukcija "Spomenika umorstvu“ koji je nastao nakon Sarajevskog atentata na austrougarskog nadvojvodu Franca Ferdinanda i vojvotkinju Sofiju od Hohenberga.
Foto: FENA
Foto: FENA

Mladi bh. umjetnik magistar vajarstva Daniel Premec, koji izvodi rekonstrukciju, u razgovoru za Agenciju FENA ističe da dio spomenika koji se nalazi u Umjetničkoj galeriji BiH tačnije medaljon s likovima Ferdinarda i Sofije nije pretrpio veća mehanička oštećenja.

"Oštećenja koja se mogu vidjeti na spomeniku izazvana su prije svega vremenom, tačnije bronza od koje je napravljen ovaj dio spomenika vremenom je oksidirala. Međutim, kako se radi o bronzi, matrerijalu koji je otporan kroz stoljeća ni tu nema većih oštećenja", pojašnjava Premec.

Nakon rekonstrukcije i svega što ide uz nju ovaj spomenik izgledat će isto kao i kad je tek nastao, kaže Premec.

Ističe umjetničku vrijednost spomenika, ali i činjenicu da se posmatrajući ga može vidjeti kako su tad u to vrijeme umjetnici stvarali. Naglašava da treba zanemariti eventualna politička tumačenja i omogućiti javnosti da vidi ovo umjetničko djelo.

Sam medaljon svojevrsna je kombinacija skulpture i reljefa.

Gledajući potrete Ferdinarda i Sofije upada u oči da je Sofijin portret urađen s većom pažnjom, od boje očiju koja i na već gotovo sto godina starom umjetničkom djelu fascinira svojim plavetnilom pa do sitnih detalja nakita, za razliku od Ferdinandovog kojem kako se čini na prvi pogled i nije posvećena posebna pažnja.

Foto: FENA
Foto: FENA

Premec smatra da se umjetnik više bavio ženskim portretom dok je muški portret samim minimalizmom trebao da naglasi upravo tu jaču mušku stranu.

Autor "Spomenika umorstvu“ je mađarski arhitekt Eugen Bory koji ga je završio 1916. godine, kako piše na samom spomeniku. Inače prema dostupnim informacijama Bory se navodi nekad kao arhitekt a nekad kao natporučnik u „pričuvi” i akademski kipar. Spomenik je izrađen u Budimpešti odakle je dopremljen u Sarajevo gdje je svečano otkriven 28. juna 1917. godine o čemu su izvijestile i tadašnje sarajevske dnevne novine “Bosnische Post”.

Spomenik Francu Ferdinandu i Sofiji postavljen je 1917. godine, a srušen je samo godinu kasnije.

Spomenik su činila tri centralna dijela: dva velika stuba, visoka deset metara, i središnji medaljon na kojem su bila gravirana lica ubijenih nadvojvode i njegove supruge.

O ostalim dijelovima spomenika ne zna se dovoljno.

Međutim, po nekim dostupnim informacijama ovi kameni dijelovi završili su u Trebinju i na Kobiljoj glavi u Sarajevu, i to kod kamenorezaca koji su tim dijelovima bili plaćeni za određene poslove. Mada i o tome postoje spekulacije.

Kako FENA saznaje u Umjetničkoj galeriji BiH, nakon rekonstrukcije medaljon na kojem radi Daniel Premec bit će dio stalne postavke Galerije.

Tako će ovo umjetničko djelo, uz obilježavanje 100. godišnjice Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata končano biti dostupno očima javnosti.