Kultura
0

U Zagrebu promovirana "Bosanska piramida Sunca"

FENA
Promocija knjige "Bosanske piramide Sunca" autora Semira Osmanagića održana je u Zagrebu u Nacionalnoj i Sveučilišnoj knjižnici Republike Hrvatske u organizaciji Izdavačkih kuća "Klepsidra" iz Sarajeva te V.B.Z. iz Zagreba, saopćeno je danas iz izdavačke kuće "Klepsidra".

Ono što je posebno značajno za kulturološki prostor BiH jeste činjenica da od 1991. niti jedan bosanskohercegovački izdavač nije imao priliku da bilo šta promovira u ovom svojevrsnom "coloseumu" hrvatske kulture, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako je oko 600 prisutnih gostiju, novinara te studenata i profesora s nekoliko hrvatskih sveučilišta u kongresnoj dvorani Nacionalne i Sveučilišne knjižnice Republike Hrvatske dodatno impresionirao videolink koji je uspostavljen s Houstonom gdje se nalazio autor knjige Semir Osmanagić.

Osmanagić je ponovio svoja stajališta vezana za postojanje piramide ispod brda Visočica i pozvao hrvatske medije i vodeće institucije kulture da mu se pridruže, jer se nekoliko jednako bitnih nalazišta nalazi u Hrvatskoj.

"Ono što je bilo veliko iznenađenje i što je po riječima hrvatskih kolega impresioniralo prisutne, jeste "presjek dosadašnjeg književnog stvaralaštva Semira Osmanagića" o kojem je, uz videoprezentaciju baziranu na podacima iz dosadašnjih objavljenih knjiga, govorio prof. Amel Suljović, urednik knjige "Bosanska piramida Sunca", te urednik gotovo svih Osmanagićevih knjiga koje su objavljene u BiH", navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako je Suljović impresionirao prisutne načinom na koji je predstavio Osmanagićevo stvaralaštvo te još jednom opravdao činjenicu da je trenutno neprikosnoveni najmlađi autoritet u BiH u sferi uredništva, odnosno izdavaštva.

To su potvrdili brojni hrvatski mediji koji su gotovo dva sata nakon promocije opsjedali Suljovića tražeći dodatne informacije. To dodatno govori koliko je bh. književno stvaralštvo i izdavaštvo gotovo nepoznato u susjednim zemljama, što najprije treba spočitati veoma lošoj medijskoj i promotivnoj kampanji, navodi se u saopćenju.