Kultura
0

U Zagrebu predstavljena knjiga "Tajna povijest Daytona – Američka diplomacija i mirovni proces u BiH 1995."

FENA
Hrvatski prijevod knjige američkoga stručnjaka za vanjsku politiku, profesora Dereka Cholleta "Tajna povijest Daytona - Američka diplomacija i mirovni proces u Bosni i Hercegovini 1995." predstavljena je danas u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu.

O knjizi su govorili američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Bradtke, povjesničar Tvrtko Jakovina, recenzent knjige i državni tajnik u hrvatskom MVPEI-ju Hido Biščević i prevoditelj i veleposlanik u MVPEI-ju Zoran Bošnjak.

Po Bradtkeovoj ocjeni, knjiga ocrtava stajalište i raspoloženje američke politike prema krizi u jugoistočnoj Europi. Podsjetio je kako je predsjednik Franjo Tuđman odbio potpisati već dogovoreni sporazum o razgraničenju između Federacije i srpskoga entiteta u BiH, a koji su, kako je rekao, dogovorili Haris Silajdžić i Slobodan Milošević.

"Knjiga je pouka kako se nakon vremena kad diplomacija koja ne može riješiti problem prelazi na uporabu sile", napomenuo je dodavši kako je njena druga pouka da Sjedinjene Države moraju biti uključene u rješenje krize na području jugoistočne Europe, odnosno da su one ključne za njezino rješenje.

"Ona također pokazuje kako je Dayton tek nedovršeni mir", rekao je dodavši kako je vrijeme da međunarodna zajednica, susjedi i ljudi iz BiH urede multietničku državu koja bi mogla zauzeti svoje mjesto u Europskoj uniji i Atlantskom savezu.

Po ocjeni povjesničara Jakovine SAD ne samo da trebaju sudjelovati u rješavanju krize nego, kako je rekao, one ne mogu biti u nju neuključene.

"Knjiga govori o mješavini vješte uporabe sile i pregovaračkog procesa", ocijenio je Bišćević ustvrdivši kako je Republika Turska u vrijeme stanovite međunarodne blokade hrvatske diplomacije bila jedini snažni kanal preko kojeg su zastupani hrvatski probitci.

Po ocjeni prevoditelja knjige Zorana Bošnjaka, koji je ujedno bio i aktivni sudionik na Daytonskim pregovorima, sporazum je dao okvir za moguće rješenje krize. On nije bio pravedno rješenje", rekao je dodavši, kako je Dayton zapravo ono što se tada moglo postići.

Knjiga "Tajna povijest Daytona - Amerièka diplomacija i mirovni proces u Bosni i Hercegovini 1995." (423 str.) podijeljena je u devet poglavlja u kojima autor piše o ljetnoj krizi 1995., strategiji tzv. završnoga čina, odnosno hrvatskoj ofenzivi i američkoj diplomatskoj inicijativi, o sporazumu između Hrvata i bosanskohercegovačkih Muslimana, ženevskim događajima i NATO-ovim zračnim pothvatima, kombinaciji sile i diplomacije, sporazumu u New Yorku, pregovorima za početak tzv. pregovora izbliza, te Daytonu i njegovu završnom činu.

Dereck Chollet se bavi pitanjima američke vanjske politike. Predavač je u Centru za strateške studije (CSIS) u Washingtonu te profesor na Sveučilištu u Georgetownu.

Hrvatsko izdanje njegove knjige objavio je zagrebački nakladnik Golden marketing - Tehnička knjiga.