Upute mlađim generacijama
0

U Vogošći održana promocija knjiga o Bošnjacima u BiH i svijetu

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Promocija knjiga "Argentarija, Domavija, Srebrenica“, "S Bošnjacima diljem svijeta“ i "Opet ćemo se vidjeti ispod crvene jabuke“ održana je večeras u Kulturno-sportskom centru u Vogošći.

Autor knjige "Argentarija, Domavija, Srebrenica“ Senahid Halilović večeras nije prisustvovao promociji njegove knjige, ali o njoj je u njegovo ime govorio Alaga Mujičić.

"O ovom djelu se može puno toga reći, međutim, u najkraćim crtama možemo ga okarakterisati kao još jedan pokušaj da se na bilo koji način ne dozvoli da Srebrenica i sva ova dešavanja na prostoru BiH ne padnu u zaborav odnosno da se o njima moora govoriti u svim prilikama i da ta istina dođe do što većeg broja ljudi“, rekao je Mujičić.

Direktor JU Kulturno-sportski centar Vogošća Adis Osmanović rekao je da je večerašnja promocija još jedna u nizu promocija koje su organizirali domaći autori.

"Autori večerašnjih djela su eminentne ličnosti bh književnosti i večerašnja promocija je veoma vrijedna u perspektivi što će sigurno pomoći mlađim generacijama da znaju šta se dešavalo sa Bošnjacima u periodu od 1992.do 1995. godine“, rekao je Osmanović.

Autor knjige "S Bošnjacima diljem svijeta“ Salih Smajlović rekao je da je knjiga skup reportaža i putopisa koji su nastali tokom 30 godina njegovog novinarskog rada u redakciji Preporoda.

"U knjizi se govori o mojim putovanjima od Mađarske, Austrije, Švicarske, Luksemburga, Belgije, Njemačke, Danske, Turske, Engleske, Kanade, Amerike i tri putovanja na Hadž“, rekao je Smajlović.

"Opet ćemo se vidjeti ispod crvene jabuke“ je roman o sultanu Fatihu, Bošnjacima i Bosni“, rekao je autor ovoga djela Isnam Taljić.

Prema njegovim riječima knjigu je pisao četiri godine jer je radnja smještena u vrijeme srednjeg vijeka o kojem se u Bosni još ne zna dovoljno.

"Trebalo mi je dosta vremena i uglavnom sam se bavio ispitivanjem kršćanskih izvora jer su dosta oskudni muslimanski izvori osim kad je u pitanju samo osvojenje Carigrada“, rekao je Taljić.

Predsjednica udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić prisustvovala je večerašnjoj promociji, rekavši da su majke večeras ovdje da pruže podršku ljudima koji su pisali knjige koje su dio istine.

"Vrlo je važno da se sve to zabilježi, jer poslije kad nestane majki, da ostane trag da su majke živjele i preživjele genocid i na kraju krajeva sve što se zabilježi se ne može zaboraviti“, rekla je Subašić.

Ona se također zahvalila Senahidu Haliloviću koji je u knjizi spomenuo ovo udruženje koje je, može se reći, "sa anketom natjeralo svijet, visokog predstavnika da memorijalni centar bude u Potočarima, a ne tamo gdje je vlast odredila".

"Istina je spora ali dostižna“, rekla je Subašić.