Kultura
0

U Veneciji prikazan film Namika Kabila "Čuvari noći"

FENA
Svjetska premijera dugometražnog filma "Čuvari noći" scenariste i reditelja Namika Kabila upriličena je danas u okviru 65. Venecija film festivala.

Publici u Veneciji predstavili su se glumci Vahid Piralić, Milan Pavlović, Haris Alić i Mediha Musliović, dizajner zvuka Igor Čamo, montažer Timur Makarević, izvršni producent Adis Đapo, direktor filma Ognjen Dizdarević, te producentica Amra Bakšić-Čamo.

Režiser i scenarist Namik Kabil je, nakon projekcije, izjavio za Agenciju Fena da je zadovoljan reakcijama publike. A kako se film, između ostalog, bavi i postratnom Bosnom, većina pitanja nakon projekcije bila je vezana upravo za ovu temu.

Kada je riječ o daljnjem životu "Čuvara noći", Kabil smatra da je o tome rano govoriti, ali da je producentica filma Amra Bakšić-Čamo aktivna u tim pregovorima.

Za sutra je zakazana još jedna projekcija Kabilovog filma.

Film "Čuvari noći" uvršten je u program 23. međunarodne sedmice kritike (Settimana Internazionale della Critica) u okviru 65. Venecija film festivala. Međunarodna sedmica kritike održava se od 27. augusta do 6. septembra, a pored "Čuvara noći" u ovom programu bit će prikazano još šest filmova iz svijeta.

Budući da je ovo prvi dugometražni film reditelja Kabila, on će se naći i u konkurenciji za nagradu Luigi de Laurentis koja se dodjeljuje za najbolji debitantski film u svim programima festivala.