Kultura
0

U Veneciji predstavljen manifest "Poruke iz Sarajeva"

FENA
Venezia
Venezia
U okviru 52. venecijanskog bijenala i njegovog programa “100 dana trajne konferencije: Joseph Beuys, Difesa della Natura – The Living Sculpture, Kassel 1977 - Venice 2007”, direktor projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić zvanično je predstavio Manifest "Poruke iz Sarajeva".

Trideset godina od vremena održavanja konferencije na kojoj je Joseph Beuys, 1977. godine, na prestižnoj smotri savremene svjetske umjetnosti Documenta u Kaselu u Njemačkoj, stotinu dana ostvarivao svoju umjetničku akciju cjelodnevnih razgovora o gorućim pitanjima opstanka čovjeka, Venecijansko bijenale 2007. godine je povjerilo Lucreziji De Domizio Durini, neumornoj promotorici misli i djela Josepha Beuysa, da kroz stotinu dana razgovora u Veneciji, predstavi ličnosti koje pozitivno djeluju i koje o ugroženosti smisla života i fizičkog opstanka čovjeka misle, pišu i javno govore.

Lucrezia De Domizio Durini, selektorica ove internacionalne predstave naučnih saznanja, umjetničkih ostvarenja, inicijativa i projekata, jedan je od osnivača Kolekcije umjetničkih djela za Muzej/Centar savremene umjetnosti Ars Aevi u Sarajevu.

Obrazlažući motive koji su je usmjerili da poziv za sudjelovanje na konferenciji uputi Enveru Hadžiomerspahiću, ona je kazala da su je jedinstvenost i snaga koncepta i strategija Projekta Ars Aevi toliko oduševili da je već nakon prvog susreta sa autorom i direktorom ovog Projekta odlučila da Kolekciji Ars Aevi daruje djelo Josepha Beuysa "Olivestone – 100 Bottiglie di Olio – F. I. U.", nastalo u okviru umjetnikovog projekta "Difesa della Natura" (Odbrana prirode).

Pod istim nazivom "Joseph Beuys - F. I. U - Difesa della Natura" (Free International University / Slobodni Internacionalni Univerzitet - Odbrana prirode) odvija se konferencija na kojoj je Enver Hadžiomerspahić predstavio strukturu i sadržaj "Manifesta" koji je uručen sudionicima konferencije održane u Spazio Thetis venecijanskog Arsenala.

Četiri osnovne cjeline "Manifesta", koje imaju zvukovno sličan naziv, Poruke, Pouke, Ponuke, Praksa, jednostavnim riječima, uvrštenim u četiri rečenice, ispisane latinicom i ćirilicom, na našem jeziku, i prevedene na italijanski i na engleski, govore o traganju za srećom i smislom našeg Života. U grafikonima koji prethode uvodnim tekstovima osnovnih misaonih cjelina "Manifesta" Enver Hadžiomerspahić utvrđuje i slikovito ilustruje uzajamnu ovisnost: Osmjeha i Raja; Suvišnog i Slobode; Pozitivno aktivnog i negativno depresivnog; Forme i suštine; Monumentalnog i dekadentnog; Smrti i Života. Harmoniju i ljepotu života stvaraju: Mudrost i Ljubav.

Prije promocije "Manifesta" u Veneciji 20. jula, "Poruke iz Sarajeva" su predstavljene u Banja Luci, u programu "Vezeni most", posvećenom književnici Nasihi Kapidžić-Hadžić. Pozdravljajući, u ime porodice Kapidžić, učesnike i posjetioce skupa posvećenog sestri njegove majke, autor je, u bašti kuće u kojoj je rođen rekao da se ova knjiga može slikovito sintetizovati u četiri bliske i poznate riječi: "Ljubav i dobrota su ljepota Života".

Manifest "Poruke iz Sarajeva" bit će zvanično predstavljen u Sarajevu 19. decembra ove godine.