Žepče
0

U utorak otvarenje omladinskog centra

FENA
Omladinski centar Žepče bit će svečano otvoren 18. novembra, a to je dio partnerskog projekta s nevladinom organizacijom "Internacionalni volonterski rad za razvoj" o temi akcija socijalne promocije razvoja "Mladi za mlade“, saopćeno je iz italijanske ambasade u Sarajevu. Cilj te inicijative je dati doprinos humanitarnoj i socijalnoj promociji te međuetničkoj integraciji kao i mirnom suživotu mladih iz Bosne i Hercegovine isključijući sve etničko-religiozne podjele mladih stanovnika Zeničko-dobojskog kantona, posebno Žepča.

"Dakle, dati mogućnost integracije, socijalne agregacije i obrazovanja putem Omladinskog centra realizujući na taj način zajednički kurseve informativnog karaktera i razne edukativne aktivnosti", navodi se.

"Omladinski centar će povećati mogućnosti obrazovanja, okupljanja i socijalizacije mladih stanovnika ZDK-a putem kulturnih, sportskih i umjetničkih aktivnosti," izjavio je direktor italijanske Kooperacije za razvoj u BiH Aldo Sicignano. Na taj način će se osnažiti integracija mladih, a mogla bi se povećati i mogućnost zapošljavanja putem otvaranja biroa za zapošljavanje“.

Drugi važan cilj je povećana mogućnost uključivanja u razne poslove i opredjeljenje za visoko obrazovanje mladih iz Žepča i Zeničko-dobojskog kantona putem ureda koji će olakšati zapošljavanje i realizaciju procesa obrazovanja.

Otvaranju Omladinskog centra prisustvovat će predstavnica italijanske Kooperacije za razvoj u BiH Stefania Fantuz.