Galerija "Preporod"
0

U utorak otvaranje izložbe kaligrafije Saeeda Rezaija

FENA
U sarajevskoj Galeriji "Preporod" u utorak, 31. augusta, bit će otvorena ramazanska izložba kaligrafije iranskog umjenika Saeeda Rezaija.

Saeed Rezai rođen je u Teheranu 1973. godine. Diplomirani je inžinjer grafičkog dizajna i predavač na Akademiji umjetnosti u Maroku, saopćeno je iz Galerije "Preporod".

Tokom godina stekao je iskustvo kod majstora različitih tehnika iranske umjetnosti i pokretanja praktičnih umjetničkih radionica zajedno s drugim profesorima i umjetnicima.

Rezai detaljno proučava perzijsku književnost te istraživanjem i savladavanjem različitih umjetnosti pokušava pronaći nove prostore reljefnoj kaligrafiji i drvenom reljefu.

Kombiniranjem različitih materijala i dubokim poznavanjem smisla književnosti, vjere i umjetnosti on pokušava u svojim djelima proizvesti promjenu i razvoj.

Dobitnik je prvih nagrada na međunarodnim izložbama o Kur’anu u Teheranu i Međunarodnom festivalu o Poslaniku s.a.v.a.

Umjetnost reljefne kaligrafije umotava poruku lijepog natpisa i kaligrafa drugačijom bojom i mirisom, privlačeći tako pažnju posmatrača. To je upravo i ono o čemu govore iranske pjesme.

Konsultirajući iransku kulturu i umjetnost, organizira mnogobrojne grupne i samostalne profesionalne radionice i izložbe u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Maroku, Njemačkoj, Engleskoj, Austriji i Kataru.

Otvaranje izložbe predviđeno je u 20.30 sati.