Kultura
3

U Tuzli svečano zatvoren Internacionalni bijenalni festival portreta INTERBIFEP

Piše: N. N.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Proglašenjem nagrađenih autora u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla svečano je zatvoren 16. Internacionalni bijenalni festivala portreta INTERBIFEP 2015. INTERBIFEP je jedna od najvećih likovnih manifestacija u BiH, čiji je značaj prepoznat i u značajnim svjetskim umjetničkim krugovima.

Nagrađene radove odabrali su i večeras objavili članovi tročlanog internacionalnog žirija u sastavu: Nataša Smolić iz Slovenije, doktorica nauka u oblasti povijesti umjetnosti i povijesti antropologije umjetnosti, Feridun Isiman sa Kipra, istaknuti umjetnik i slikar i Ismar Mujezinović, bosanskohercegovački akademski slikar.

Na ovogodišnjem INTERBIFEPU diploma za crtež sa otkupnom nagradom otišla je u ruke Lukaša Gierlaka iz Poljske, dok je diplomu za grafiku sa otkupnom nagradom dobio Samuel Grojfoner iz Slovenije.

Diploma za fotografiju pripala je Angeliki Haak iz Njemačke, a diplomom za video art portret nagrađen je Andhya S. Ranadireks iz Indonezije.

Diplomom "Ismet Mujezinović" nagrađen je autor Lukaš Gierlak iz Poljske, dok je diploma "James Haim Pinto" otišla u ruke autorici iz Srbije, Mileni Maksimović Kovačević.

Nagradom publike za portret nagrađen je Đorđe Čorić iz Srbije.

Direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla Dženan Jusufović istakao je da je festival bio jako posjećen tokom proteklog mjeseca, te je ocijenio da je ovogodišnja postavka veoma interesantna i kvalitetna.

Ove godine veći akcenat je stavljen na crtež i na grafiku, a prema njegovim riječima stigli su kvalitetniji radovi iz oblasti video art portreta.

Slikar Ismar Mujezinović ocijenio je portrete Lukaša Gierlaka kao izuzetno kvalitetne.

"Ove godine imamo izrazito dobrih autora na festivalu, no danas u svijetu je umjetnost malo deprimirana, umjetnost je u dekadenci", kazao je Mujezinović

Prilikom ovogodišnjeg festivala ljubitelji ove umjetnosti su imali priliku pogledati 210 radova 135 autora koji dolaze iz 44 različite zemlje.

Festival je otvoren 2. okrobra, a čast da zatvori festival imao je gradonačelnik Grada Tuzla Jasmin Imamović.