Kultura
49

U Tuzli promovisano "punoljetstvo" Zmajeva

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
U Domu književnosti u Tuzli tačno u podne održana je promocija knjige Daria Mehmedovića i Saše Ibrulja, sportskih novinara, koja govori o 18 godina nogometne reprezentacije BiH. Knjiga "Zmajevi – 18 godina nogometne reprezentacije BiH" svoje promocije imala je u Sarajevu, Zenici i Mostaru, a pred utakmicu Bosne i Hercegovine i Lihtenštajna koja se na Tušnju igra danas u 17 sati na red je došla i Tuzla.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Ovo podneblje dalo je veliki broj reprezentacija. Od oko 250 reprezentativaca BiH iz Tuzle i Tuzlanskog kantona je njih oko 30-ak. Knjiga sadržava biografije, 'glave' utakmica, protivnike sa kojim smo igrali, ali i niz drugih podataka. Knjigom je zaokružen jedan ciklus od 18 godina, odnosno razdoblje do našeg prvog plasmana na veliki svjetsko takmičenje. Svjesni smo da ima i grešaka, a sve one koji ih uoče pozivamo da nam to jave kako bi u narednim izdanjima, mi ili neko drugi, ispravili greške", kazao je autor Dario Mehmedović.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

U Domu književnosti svoje mjesto su zauzeli Mirsad Dedić, Gradimir Crnogorac, Enes Mešanović i Denis Karić, nekadašnji reprezentativci BiH.

"Oni danas sjede u posljednjem redu, ali je njihovo mjesto uvijek u prvom redu, jer bez njih ne bi bilo ni ove knjige", rekao je Mehmedović.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Autor je podsjetio kako je knjiga rađena nekoliko godina, a da je tempirana pred kvalifikacije za Mundijal u Brazilu, jer su autori imali predosjećaj kako će se naša reprezentacija plasirati na Mundijal.