Kultura
3

U Tuzli promovisana knjiga Jovana Divjaka

Klix.ba
U četvrtak, 5. jula, u sali Narodne i univerzitetske biblioteke Derviš Sušić Tuzla, održana je promocija knjige generala Jovana Divjaka "Očekujući istinu i pravdu" - Bečki dnevnik. Promotori knjige su bili Vlatko Določek, akademik i Slavko Šantić, književnik.

Ova promocija izazvala je veliko interesovanje građana, među kojima su se našli brojni autorovi prijatelji i saradnici. Među posjetiocima su bili i studenti, koji su svojim prisustvom pokazali autoru koliko je njegovo djelo ostavilo traga i na mlađu populaciju i inspirisalo ih u budućim životnim poduhvatima. Prisutni su također bili i članovi boračkih organizacija, koji su pokazali zahvalnost, što je još jednom potvrdilo značaj i veličinu Jovana Divjaka.

Goste je dočekala diraktorica mr. Enisa Žunić, zajedno sa članovima kolektiva, provela ih kroz prostorije biblioteke i uz srdačnu dobrodošlicu se zahvalila prisutnima što su izvdojili vrijeme i uveličali ovaj događaj. Nakon toga je promociju otvorila bogatom biografijom autora.

U svom dijelu izlaganja autor je govorio o boravku u bečkom pritvoru, iznoseći neke pojedinosti iz pritvorske svakodnevnice, ali opet na sebi svojstven način.

Divjakovo bečko iskustvo rezultiralo je i nastankom ove knjige koja je omogućila svima nama da spoznamo i uvidimo kroz kakva stanja prolazi ljudski um u tim momentima, kao i njegovu intimnu ispovijest o vremenu borbe za istinu i pravdu i riješenosti da istraje na tom putu.