Kultura
56

U Tuzli promovisana jedinstvena zbirka pjesama: "1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena"

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U prepunoj dvorani Bosanskog kulturnog centra u Tuzli večeras je upriličena promocija zbirke pjesama pod nazivom "1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena" autora profesora Šahbaza Jusufovića. Riječ je o zbirci koju čine dvije knjige, a autor je izuzetno vrijednu građu počeo prikupljati kao srednjoškolac, prije 50 godina.

Prema Jusufovićevim riječima, sevdalinka predstavlja pečat naroda u BiH, a govori o životu, radostima, tugama, gradovima, rijekama, pogubljenjima, odlascima u vojsku, majkama, očevima, braći, sestrama...

"Prvo sam počeo raditi na prikupljanju tekstova, a zatim na zapisivanju notnog materijala. To sam nakon završetka Srednje muzičke škole u Tuzli nastavio i na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Sa sobom sam uvijek nosio najmanje dva lista iz kajdanke i olovku. Pjesme sam zapisivao od starih nena i djedova i najboljih bh. interpretatora, a kao što su Zaim Imamović, Safet Isović, Beba Selimović, Himzo Polovina, Nada Mamula...", pojasnio je Jusufović.

U zbirci su sadržani historijat i informacije o sevdahu i sevdalinci, kao i tekstovi, notni zapisi i melodije za više od 1001 sevdalinku i najljepšu narodnu pjesmu u izvornim izdanjima, kako su ih izvodili nabolji interpretatori i odsvirali najbolji muzički virtuozi u BiH i regiji.

Autor ističe da je birao pjesme sa najljepšim tekstovim porukama, najljepšim i najrazvijenijim melodijama te najbogatijim harmonskim podlogama.

O ovom djelu pored autora govorili su još i izdavač i direktor Bosanskog kulturnog centra u Tuzli Edis Bajić, kompozitor Asim Horozić i književnik Nijaz Alispahić koji je za Klix.ba kazao da zbirka "1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena" predstavlja djelo koje dosad nije objavljeno u našoj zemlji.

"Veliki broj knjiga je dosad objavljen, ali ova zbirka je najznačajnija po obimu, sadržaju i porukama koje nosi. Jedinstvenost ove knjige ogleda se u tome što je autor decenijama istraživao svijet sevdaha. Pored istraživanja bitno je da je on okitio svaku pjesmu sa notnim zapisom, tekstom, prvim aranžmanima i autorima koji su to radili. Bitno je i da se svo vrijeme držao izvora pjesama. Knjiga je svakako korisna za muzičare, pjevače, kompozitore i osobe koje se bave aranžmanima", naglasio je Alispahić.

Ovu promociju koja je izazvala veliko interesovanje javnosti dodatno su oplemenile i interpretacije poznatih interpretatora sevdalinke, odnosno Nedžada Salkovića, Ferida Avdića, Ramize Milkunić, Safeta Dedajića, Murata Vrabaca, a u pratnji Narodnog orkestra Univerzitetskog kulturno-umjetničkog društva "Zvonko Cerić" iz Tuzle pod palicom Hazima Jusufovića.