Kultura
0

U Tuzli otvaranje izložbe "Suočavanje s klimom"

FENA
Tuzla
Tuzla
Ambasada Švedske u saradnji sa Švedskim institutom, Kućom plamena mira iz Tuzle, dječijim časopisima "Vesela sveska“ i "Male novine“ te Goethe institutom najavila je otvaranje izložbe “Suočavanje s klimom” u Tuzli u utorak.

“Suočavanje s klimom” ima za cilj da potakne na razgovor o održivim društvima i podiže svjesnost o trenutnim problemima u vezi sa zaštitom okoliša.

Izložba će biti otvorena u Kući plamena mira od 8. do 16. februara, nakon čega će biti predstavljena i u drugim gradovima BiH.

Povodom održavanja Konferencije o klimi u Copenhagenu u decembru 2009., grupa od 25 karikaturista je predstavila zabavne i alarmantne radove o klimatskim promjenama. Kako bi ilustrirali aktivno učešće Švedske u ovoj problematici, Švedski institut je izradio digitalnu izložbu “Suočavanje s klimom”.

Izložba je dio zajedničkog zalaganja predstavnika Švedskog instituta u promicanju održivog razvoja u okviru kampanje “Suočavanje s budućnošću – održivost na švedski način”.

Filmovi su odabrani od Goethe instituta i Ecomove International, a program se sastoji od četiri dugometražna i šest kratkih filmova. Ovi filmovi mogu istovremeno i emotivno potresti, a i dobro nasmijati.

U vezi s održavanjem izložbe, ilustratori dječijih časopisa ”Vesela sveska” i ”Male novine” će 9. februara od 13 do 15 sati u prostorijama Kuće plamena mira održati radionicu za djecu školskog uzrasta.

Govoreći o tome šta zapravo svako od nas može učiniti u vezi sa zaštitom okoliša i klimatskih promjena, otkrit ćemo da je svako od nas dijelom odgovoran za vlastitu budućnost.

Svaka grupa će u toku razgovora predstaviti svoja rješenja i umjetnički rad.