Kamerni teatar 55
0

U toku probe za premijeru predstave Dine Mustafića

FENA
Dino Mustafić (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Dino Mustafić (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
U Kamernom teatru 55 intenzivno traju probe za predstavu "Šta smo to učinili" koju prema tekstu savremenog francuskog dramskog pisca i reditelja Joela Pommerata režira Dino Mustafić, dok je njena premijerna izvedba zakazana za 16. decembar.

Reditelj Mustafić istaknuo je danas za Fenu da je tekst nastao na osnovu dokumentarnih izjava, svjedočanstava i niza intervjua koje je Joel Pommerat radio s manjom porodičnom zajednicom u jednoj pokrajini u Francuskoj. Na osnovu tog materijala napravio je tekst u deset prizora koji govori o odnosima roditelja i djece.

"Cijela predstava i tekst je zapravo jedna potraga za ljubavlju i razumijevanjem, te bijegom od samoće. Međutim, odsustvo komunikacije, blizine i razumijevanja onoga drugog stvara velike generacijske ponore i nesporazume, a često i tragična rješenja", kazao je on.

Podcrtao je da će tokom rada na ovom komadu cijela ekipa u izvedbu ugrađivati i lična iskustva, kao i ono što je problem bh. društva, s odlikama velikog porasta nasilja unutar porodica i teškim socijalnim i ekonomskim okolnostima pod kojima se danas djeca odgajaju.

"U takvim okolnostima roditelji kod djece pokušavaju sačuvati poštovanje, porodičnu oazu, te ono što je bijeg i utočište od svega što nas okružuje u savremenom svijetu, kao i jednog strašnog i ubitačnog ritma u kojem se sve više porodica razara kao jedna mala ćelija našeg društva", kazao je on.

Uloge će tumačiti Senad Bašić, Gordana Boban, Tatjana Šojić, Amar Selimović, Muhamed Hadrović, Jasna Diklić, Sadžida Šetić, Boris Ler i Maja Izetbegović.

Direktor Kamernog teatra 55 Dragan Jovičić najavljuje da je predstava "Šta smo to učinili", kao savremeni tekst i način pristupa u pozorišnom izrazu, prva premijerna izvedba u novoj umjetničkoj sezoni ovog teatra.

Druga će biti predstava "Sumnja" rediteljice Selme Spahić rađena prema tekstu Johna Patricka Shanleya, za koju će probe početi 10. januara. Riječ je o tekstu po kojem je snimljen i film, a premijera je zakazana za početak marta.

U planu je da se do kraja juna, odnosno ove teatarske sezone, na scenu postavi i još jedna premijerna predstava.