Neum
0

U subotu otvaranje festivala animiranog filma "Naff 2010."

FENA
Festival animiranog filma "NAFF 2010." bit će otvoren u Neumu u subotu, 26. juna, za sve ljubitelje animacije.

Novost festivala bit će projekcije najboljih filmova u više hercegovačkih općina, najavili su danas organizatori festivala.

Već ove godine kompletan program će vidjeti građani Mostara, Rame, Jablanice, Posušja, Ljubuškog, Gruda, Širokog Brijega, Trebinja i Bileće, najavio je direktor festivala Jurinko Rajič. Pokrovitelji ovogodišnjeg NAFF-a, uz Federalno ministarstvo kulture i sporta, jesu i vlade Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

Poseban značaj za NAFF je činjenica da ga je ove godine podržala vlada SAD-a kao projekt od važnosti za BiH.

Prijavljeno je 400 filmova, od kojih su 53 izabrana u takmičarski dio Festivala, dok će u panorami biti prikazano 15 ostvarenja.

Gledatelji će moći uživati i u najnovijim crtićima iz Španije, Holandije, Poljske, Francuske, SAD-a, Belgije, Izraela, Hrvatske, Rusije, Velike Britanije i drugih zemalja.

Ovogodišnji članovi stručnog žirija su generalni sekretar ASIF-e Vesna Dovniković (Hrvatska), glumica Mija Begović (Hrvatska), animator i redatelj Viktor Azeev (Rusija), redatelj Pjer Žalica (BiH) i direktor Mostarskog narodnog pozorišta Šerif Aljić (BiH).