Narodno pozorište RS
0

U subotu "Hasanaginica" na "banjalučki način"

FENA
Ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske u subotu, 15. decembra, premijerno će izvesti predstavu "Hasanaginica" dramskog pisca Ljubomira Simovića, u režiji Olje Đorđević.

Kada je 1974. godine "Hasanaginica" prvi put izvedena na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, Ljubomir Simović je rekao: "Historija Hasanaginice, koja je nesumnjivo općepoznata, morala je, na ovaj ili na neki drugi način, da bude pretvorena u potpunu nepoznatu".

Morali su se potražiti moderniji sadržaji, novi likovi, aktuelnije motivacije, pa se, prema tome, moralo progovoriti i novim jezikom.

"U banjalučkoj Hasanaginici, na pragu 2013. godine, potrebno je, čini se, pronaći opet neku novu nepoznatu", navodi rediteljica Olja Đorđević.

Ona, u opisu predstave, ističe da se mnogo toga promijenilo od vremena kad su narodni pjevači tu priču o nesretnoj ženi age Arapovića pjevali kao baladu s koljena na koljeno, a opet mnogo toga je ostalo i isto.

"Hasanaginica 2013. godine, također živi u muškom svijetu kojim vladaju vrijednosti koje se i dalje temelje na snazi jačeg. Bez obzira na porijeklo svoje utjecajne porodice, bez obzira na obrazovanje i emancipovanost, njen glas je uvek slabiji, njene odluke manje važne. I dalje se zna šta njoj ’priliči, a šta ne’, koje su njene dužnosti i uloge, a gdje joj nema mjesta. Od nesretne ljubavi koja propada jer nije u skladu sa političkim apetitima njene porodice, do propalog braka koji se završava onim što je ubija - odvajanjem od djeteta u kolijevci", sve je van njenog domašaja i van njene volje. Oko nje svi “kroje Allaha po sebi, k’o da je Allah košulja“, navodi Đorđević.

Ta rečenica, smatra, nekako opisuje religijsko-nacionalnu ostrašćenost mladih u svim zemljama naših bivših republika, koji su zadojeni strahom i borbom za golo preživljavanje svojih roditelja, odrasli u jednu homogenu agresivnu grupu, koja se krsti i klanja na različite načine, ali čiji bog ima isto lice nasilja gdje god da pogledamo.

"Učili su nas da 'na mladima svet ostaje', a Simović to na svoj način kaže - 'ne znaju da je sudija u kolijevci'. Sudija je bio u kolijevci i 90-tih godina prošlog vijeka, a čini se da sada, ovih godina, dobijamo i presudu. Izvitopereni principi, iščašena religioznost, emocionalna osakaćenost, netolerancija svake vrste - osnovne su odlike generacije koja sada predstavlja našu bližu budućnost. A ako je suditi po njima, ta budućnost će biti kao i oni, bahata, beskrupulozna i surova. Ovo je priča o ženi kojoj u takvom svijetu nema mjesta", zaključuje rediteljica.

Predstava "Hasaganica" u Banjoj Luci se izvodi prvi put nakon 37 godina.

Hasanaginicu igra Nikolina Jelisavac, a Hasanagu Željko Erkić, prvi glumac koji će odigrati ovu rolu na banjalučkoj sceni nakon doajena glumišta ovog grada Adema Ćejvana.

Prva repriza predviđena je za četvrtak 20. decembra.