Noć evropskog muzeja
0

U subotu 3.000 muzeja širom Evrope otvara svoja vrata

SRNA
Centar Pompidou u Metzu
Centar Pompidou u Metzu
Od irske luke Cobh do Vladivostoka, više od 3.000 muzeja širom Evrope otvorit će u subotu uveče, 15. maja, svoja vrata za besplatne posjete povodom manifestacije "Noć evropskih muzeja", što je za četvrtinu muzeja više nego prošle godine.

Od 47 država Vijeća Evrope, 39 je za sada prijavilo da će učestovati u ovoj manifestaciji, a znatno je povećanje učešća britanskih i ruskih muzeja.

Republika San Marino, koja se prošle godine prvi put priljučila, ove godine izostaje zbog krize, a drugu godinu za redom neće učestvovati ni muzeji na Islandu, kao ni muzeji u Lihteštajnu.

 Međutim, baltičke države su se aktivno uključile te će se ovoj manifestaciji pridružiti  100 estonskih muzeja, što je više za 50 posto nego ranije, navodi francusko ministarstvo kulture.

Manifestaciji će se pridružiti svi letonski muzeji, a u Rusiji će te noći biti otvoreno 300 muzeja za razliku od godine kada je učestvovalo  220 muzeja .

U Italiji će u subotu biti otvoreno 400 muzeja dok će u Velikoj Britaniji 320 muzeja ponuditi svoje sadržaje posjetiocima.

U Francuskoj  će 1.300 muzeja umjetnosti, etnografije, istorije i nauke pružiti  posjetiocima brojne sadržaje.
Kulturnom događaju pridružiće se i novootvoreni Centar Pompidou u Metzu, kao i sve kulturne institucije u gradovima širom zemlje.

U Francuskoj je prošle godine oko 1,8 miliona ljudi  posjetilo muzeje tokom manifestacije "Noć muzeja" što je za  300.000 više posjetilaca  nego 2008. godine.

Ova manifestacija   posvećena je najviše mladima koji nemaju naviku da posjećuju muzeje.

"Noć muzeja"  koja  predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom svijeta,  2005. godine pokrenulo francusko Ministarstvo kulture. Manifestacija "Noć evropskih muzeja" je od 2006. godine  pod patronatom Savjeta Evrope, a od 2009. godine ovu manifestaciju podržava i UNESCO.

 U evropskoj "Noći muzeja" 2009. godine  učestvovalo je više od 1.900 muzeja iz 42 države.

Ove godine kulturne ustanove pozvane su da naprave animacije na temu: "muzeji, svjedoci i akteri održivog razvoja".