Kultura
10

U srijedu premijerno izvođenje opere "Evgenije Onjegin"

FENA
Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo uz pratnju orkestra Sarajevske filharomonije premijerno će u srijedu, 25. aprila na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu izvesti operu "Evgenij Onjegin", a prva repriza najavljena je za 26. april.

Direktorica Opere Amila Bakšić kazala je na pres-konferenciji tim povodom da su svi izvođači, umjetnici i tehničko osoblje uložili veliki trud u pripremu tog djela, a za premijeru i prvo izvođenje planirane su različite postavke solista u glavnim ulogama.

Prvu večer u ulozi Onjegina nastupit će Marko Kalajanović, gost iz Beograda, a drugu večer Robert Kolar iz Hrvatske. Oni su danas izrazili zadovoljstvo zbog prilike koja im je pružena, te priznali da je to za njih veliki izazov.

U ulozi Tatjane na premijeri nastupit će Adema Pljevljak - Krehić, a prvoj reprizi Vedrana Šimić. Uloga Lenskog na premijeri pripala je našem tenoru Amiru Saračeviću, a drugu večer Sergeju Kiselevu. Olgu će obje večeri igrati Sonja Milenković.

Predstavom dirigira Ivo Lipanović iz Hrvatske, režiju je uradio Ognian Draganoff iz Bugarske, a scenografiju Boris Stoynov. Kostimi za tu predstavu djelo su Vanje Popović.

Lipanović i Draganoff zadovoljni su suradnjom i kvalitetom ekipe. Lipanović ističe da se radi o vrsti muzike koju je najteže postaviti u operi. Za podjelu uloga kazao je da svako savršeno odgovara svojoj ulozi.

"Ti mladi ljudi čak po karakterima odgovaraju svojim ulogama," naglasio je.

Po mišljenju maestra Dževada Šabanagića muzika je ozbiljan segment koji zahtijeva i ozbiljnu državu.

"Nažalost, to drugo mi nemamo. Najveća šteta je što se ovakvi i slični projekti završe premijerom, reprizom i eventualno još nekoliko repriza," kazao je. Založio se za gostovanje ovog i sličnih projekata barem u drugim dijelovima BiH i državama u regiji.

Opera "Evgenij Onjegin" na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu prvi put izveden je 1947. godine i postavljena još samo 1975. godine.

Libreto prema tekstu Aleksandra Sergejeviča Puškina, poznatog ruskog književnika iz kasnog 18. i početka 19. stoljeća, komponirao je Petar Iljič Čajkovski poznati ruski kompozitor iz prve i druge polovine 19. stoljeća.

Izvanrednim opisom karaktera svih Puškinovih likova, Čajkovski je uspio dočarati prizore seljaka, provincijsku vlastelu, petrogradsku aristokraciju, te samim tim prikazati socijalnu sliku tadašnjeg društva u Rusiji.