HNK Mostar
0

U srijedu premijera "Zločaste predstave"

FENA
Glumci Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar Velimir Pšeničnik Njirić, Miro Barnjak i Ivana Giove Župa izvest će u srijedu, 19. maja, na maloj sceni HNK Mostara, s početkom u 20 sati, premijeru "Zločaste predstave".

Na današnjoj konferenciji za novinare glumci su istakli da je predstava nastala kako bi u vrijeme velike krize koja pogađa pozorišne kuće u Mostaru glumci mogli preživjeti.

Istaknuli su da je izvedba ove predstave prva pozorišna premijera u Mostaru nakon više od godinu dana. Predstava je nastala u iznimno teškim uvjetima, pa su tako prve probe rađene po privatnim stanovima i studentskom domu, kazao je Miro Barnjak.

"Išli smo s ciljem da napravimo predstavu koja će imati odjeka u širem auditoriju, koja je, takoreći, za svačiji ukus. Ono što je zajedničko svim ljudima, bez obzira na porijeklo, status, krvnu grupu, je odnos muškarca i žene", naglasio je Velimir Pšeničnik Njirić.

Komad je sastavljen od fragmenata klasičnih dramskih tekstova od Marina Držića preko Williama Shakespearea do Ive Brešana, koji su uklopljeni u jednu cjelinu.

"Šalimo se na račun zaljubljivanja, ali u toj šali ima jako puno istine. Pokušavamo ljude podsjetiti da postoji kemija ljubavi, kemija zaljubljivanja, jer nakon nekog vremena probudiš se i zapitaš: gdje sam ja to? Ima li tu mene?", kazao je Pšeničnik Njirić.

Prije mostarske premijere, "Zločaste predstave" je izvedena u Ljubuškom i Širokom Brijegu, a po riječima glumaca, publika je jako dobro prihvatila komad.

Nakon premijeru u Mostaru, 29. maja slijedi repriza, a zatim je planirano gostovanje u Srednjoj Bosni.

Velimir Pšeničnik Njirić iskoristio je današnju konferenciju za novinare da najavi svoju kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a razlog za kandidaturu je taj što se, kako je rekao, smatra boljim glumcem od "diletanata na vlasti".