HNK Mostar
0

U srijedu premijera "Ujaka Vanje“

FENA
Glumci Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar, potpomognuti glumcem splitskog HNK Ilijom Zovkom, u srijedu, 17. decembra, s početkom u 19.30 sati, na Maloj sceni izvest će premijeru predstave Antona Pavloviča Čehova "Ujak Vanja“.

Nakon postavljanja iznimno uspješne predstave "Bljesak zlatnog zuba“, zagrebačkoj redateljici Nini Kleflin ovo je druga suradnja s HNK Mostar.

Na konferenciji za novinare Kleflin je istaknula da se odlučila vratiti u Mostar zbog iznimno dobre suradnje s mostarskim ansamblom, unatoč brojnim problemima, prije svega financijskim, koji opterećuju HNK Mostar.

"Ovoga puta smo zagrizli tvrdi orah, a to je jedan od stupova svjetske književnosti – Čehovljev 'Ujak Vanja'. Kažu da i glumac i redatelj trebaju sazrjeti da igraju Čehova, a onda i kazalište treba sazrjeti da bi moglo postaviti Čehova“, kazala je redateljica.

Po njezinim riječima, drama "Ujak Vanja“ govori o čekanju i ljudima koji su se nadali da će im život donijeti nešto dobro.

"Međutim život je prošao, a to se nije dogodilo. Likovi u ovoj drami su osuđeni na životarenje, pa čak na dar nisu dobili ni smrt već su bili osuđeni na vječno umiranje“, kazala je Kleflin, dodavši kako mostarski glumci s Čehovljevim likovima dijele sličnu sudbinu.

Splitski glumac Ilija Zovko, koji u predstavi igra Ujaka Vanju, kazao je da mu ta uloga dolazi kao kruna 30-godišnje karijere.

"Igrao sam u životu puno uloga i moram reći da težeg posla od ovog nisam imao“, dodao je Zovko.

Pored njega u predstavi igraju Velimir Njirić, Sanda Krgo Soldo, Jelena Kordić, Vanda Boban, Nikolina Marić, Robert Pehar, Dragan Šuvak i Tatjana Feher.

Nakon premijer u srijedu, slijede dvije reprize u četvrtak i petak u 19.30 sati.