Kultura
0

U srijedu navečer otvaranje sajma knjige u Lajpcigu

FENA
Adisa Bašić (Foto: Imrana Kapetanović)
Adisa Bašić (Foto: Imrana Kapetanović)
Autori iz BiH Mirsad Sijarić, Suzana Lovrić, Adisa Bašić, Mile Stojić i Stevan Tontić sudjelovat će u regionalnom programu "Jugoistočna Evropa u fokusu" Lajpciškog sajma knjige koji će biti otvoren u srijedu navečer.

Sajam knjiga u Lajpcigu predstavlja jednu od najznačajnijih platformi za promociju književnosti iz regije jugoistočne Evrope. Nakon frankfurtskog, koji se prvenstveno bavi prodavanjem i kupovinom licenci, lajpciški je drugi najznačajniji sajam na njemačkom govornom području i jedan od najvećih u Evropi.

Težište sajma je na predstavljanju autora te njihovih djela publici, tako da se ne radi o sajmu izdavača već o sajmu književnosti i autora.

Pod motom "Odabrano iz Bosne i Hercegovine" predstavit će se autori iz BiH Mirsad Sijarić, Suzana Lovrić, Adisa Bašić, Mile Stojić i Stevan Tontić. Osim autora, na sajmu će biti predstavljen i štand koji promovira našu književnost s promotivnim materijalima i portfolijima bh. autora na njemačkom jeziku, te grafičkim rješenjem bh. strip crtača Filipa Andronika.

"Čitateljima, posjetiteljima sajma predstavit ćemo njemačke prijevode naših autora i samo odabrana savremena bh. izdanja s ciljem da ih animiramo da nakon posjete sajma i nekih od bh. autora i pročitaju u njemačkom izdanju.

Time je cijela ponuda štanda usmjerena prema njemačkom čitatelju i otišla je dalje od uobičajenog izlaganja izdanja bh. izdavača što zasigurno nije dovoljno za jedan međunarodni sajam", saopćio je Sarajevski otvoreni centar.