Kultura
0

U Srebrenici predstavljene fotografije nekropola

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U okviru tradicionalne kulturno-sportske i privredne manifestacije "Dani Srebrenice 2011", Turistička organizacija iz ovog mjesta priredila je videoprezentaciju i fotoizložbu nekropola sa područja srebreničke opštine.

Ovom prilikom predstavljena je i turistička karta sa unesenim podacima i obilježenim lokalitetima sa 50 registrovanih srednjovjekovnih nekropola sa 850 stećaka u ovoj opštini, dok se u ranijoj literaturi nalaze podaci o 43 nekropole.

Nekoliko nekropola nije registrovano jer se nalaze u minskim poljima i prilikom obavljanja ovog istraživanja nije im se moglo prići.

Ovo istraživanje, izradu baze podataka i turističke karte kao i uređenje pet nekropola uradila je srebrenička Turistička organizacija uz pomoć Italijanske kooperacije za razvoj.

Direktor Turističke organizacije Sead Jahić rekao je da se među nekropolama nalazi nekoliko dobro očuvanih  stećaka izuzetne veličine kao što je nekropola u selu Ljeskovik.

On je dodao da na području ove opštine ima nekoliko stećaka sa natpisima, rozetama, ornamentima i drugim uklesanim figurama.

"Posebno je karakterističan jedan stećak u nekropoli Zgunja kod Skelana na kome su uklesane rozete na jednoj, štap na drugoj i natpis 'Ovje je ukopan hrišćanin Ostoja' na trećoj strani", rekao je Jahić.
On kaže da je ovo istraživanje obavljeno radi izrade baze podataka i karte sa unesenim podacima o nekropolama, s ciljem sagledavanja u kakvom se stanju nalaze da bi se preduzele aktivnosti na njihovom uređenju i zaštiti i tražila sredstva od međunarodnih institucija za tu namjenu te da se nekropole stećaka kao dio kulturno-istorijskog nasljeđa ove opštine valorizuju i uvrste u njenu turističku ponudu.