Kultura
0

U Srebrenici festival kratkog filma Srebrena traka

FENA
Srebrenica
Srebrenica
U organizaciji Udruženja ‘’Prijatelji Srebrenice’’, ove godine organizirat će se 5. međunarodni festival kratkog filma ’’Srebrena traka’’ Srebrenica.

Cilj festivala je da osigura podršku i udruživanje mladih umjetnika iz Srebrenice i regiona, te promocija filma kao vizuelnog prenosnika važnih poruka.

"Festival je nastao kao ideja mladih entuzijasta koji su prije šest godina snimili svoje prve kratke filmove u Srebrenici. S obzirom na to da u Srebrenici ne postoji kino, Filmski festival 'Srebrena traka' je jedino mjesto gdje Srebreničani mogu pogledati filmske projekcije na velikom platnu. Bilježimo veću zainteresiranost mladih umjetnika iz regiona, ali i cijelog svijeta za naš festival, što potvrđuje činjenica da svake godine imamo sve veći broj prikazanih filmova", izjavila je Dragana Jovanović, predsjednica Udruženja "Prijatelji Srebrenice“.

Festival pruža priliku svim autorima dokumentarnih, animiranih, igranih i eksperimentalnih filmova da učestvuju na ovogodišnjoj "Srebrenoj traci“ i predstave svoja ostvarenja.

Također, prvi put ove godine, Festival studentima filmskih akademija iz regiona, nudi priliku da prikažu svoje radove u okviru kategorije studentskog filma.

Učesnici ovogodišnjeg Festivala imat će priliku da prisustvuju radionicama koje će voditi stručnjaci iz svijeta filma, a u večernjim satima bit će upriličen obrazovni i zabavni program.

Svi koji su zainteresirani da učestvuju na Festivalu kratkog filma Srebrena traka Srebrenica, više informacija mogu dobiti na zvaničnom sajtu festivala www.srebrenatraka.com na kome će pronaći formular za prijavu za festival. Rok za slanje filmova je 10. juli. Festival "Srebrena traka“ trajat će od 8. do 10. septembra u Srebrenici.