Kultura
0

U Splitu počeo Festival mediteranskog filma

FENA
Festival mediteranskog filma Split službeno je otvoren sinoć projekcijom filma "Božićna priča" u prepunom kinu na otvorenom -"Bačvice".

Ovo je drugi po redu Festival mediteranskog filma u Splitu i na njemu će do 30. svibnja biti prikazano više od 40 filmova iz zemalja s područja Sredozemlja.

"U glavnom programu imamo 14 dugometražnih i pet kratkometražnih filmova", rekao je na otvaranju Festivala njegov ravnatelj Alen Munitić. Dodao je kako je više njih dobitnik festivalskih nagrada na festivalima u više zemalja.

Novost ovogodišnjeg Festivala mediteranskog filma je prvi hrvatski film u konkurenciji. To je dokumentarni film "Solo", autora Tomislava Žaje i Davora Švaića. Film prati Šimu Stipaničeva, prvog Hrvata koji je odjedrio regatu samaca preko Atlantika u klasi Mini 6.50, bez komunikacije s kopnom za manje od 30 dana.

U sklopu ovogodišnjeg Festivala uveden je i dječji program "Mali MaDITEran" u kojem će se, kako je najavljeno, u suradnji sa splitskim osnovnim i srednjim školama prikazati dječje filmove s prostora Mediterana.

Također u sklopu festivala je i program "Splitsko stanje uma" u kojem će se retrospektivno prikazati filmove koji su tematikom, režijom ili lokacijom vezani za Split. Osim toga najavljeno je da će se u sklopu Festivala prikazati i retrospektiva Kino kluba Split, te retrospektiva radova Umjetničke akademije Split, koja ove godine obilježava desetogodišnjicu postojanja.

Film "Božićna priča", kojim je otvoren Festival u Split, na prošlogodišnjem je festivalu u Cannesu imao četiri nominacije za "Zlatnu palmu", a glavni glumci Catherine Deneuve i Mathieu Amarlic su i osvojili tu prestižnu nagradu. Dvoipolsatni film "Božićna priča" koji se bavi predbožićnim okupljanjem jedne disfunkcionalne francuske obitelji, također je prošle godine imao osam nominacija i jednog osvojenog "Cesara", te nominaciju Europske filmske akademije.