Umjetnička galerija BiH
0

U septembru izložba Milomira Kovačevića Strašnog

FENA
Umjetnička galerija BiH
Umjetnička galerija BiH
Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine i pored nezahvalne statusne i finansijske situacije u kojoj se godinama nalazi priprema za naredni period nekoliko kvalitenih izložbi.

Tako će polovinom septembra biti otvorena izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog "O prvim slobodnim demokratskim izborima u BiH oktobar/novembar 1991."

Namjera autora je da prezentira dio svog opusa (dvjestotinjak fotografija), ali i da podsjeti na zajedničku blisku prošlost i na važnost "izbora", a sve s ciljem apeliranja na svijest birača. Ova izložba korespondira na jedan drugačiji način s predizbornim kampanjama, ukazujući na njihovu pozadinu i moguće posljedice nerealnih obećanja koje iz njih proizilaze.

Ona istovremeno, kao umjetnički projekat visokog kvaliteta, nudi otklon od predizbornog ludila, rekla je za Fenu kustosica Galerije Maja Abdomerović.

Na programu je u oktobru samostalna izlozba Mladena Miljanovića.

Mladen je dobitnik prošlogodišnje Henkelove nagrade (Henkel Art Award) za umjetnike iz centralne i istočne Evrope i centralne Azije. Ta nagrada, pored novčanog iznosa, podrazumijeva i samostalnu izložbu u MUMOK-u u Beču te samostalnu izložbu u svojoj zemlji.

Izložba će biti posebno koncipirana za ovaj prostor i ovu priliku, a na njoj će se prezentirati i dokumentarni film o izložbi u Beču.

Također u oktobru u prizemlju Galerije bi trebala biti postavljena samostalna izložba Irene Sladoje koja je dobitnica proslogodišnje nagrade za najboljeg mladog umjetnika u BiH "Zvono".

Inače dobitnik nagrade Zvono bio je i Mladen Miljanović.

Za novembar u Umjetničkoj galeriji BiH planirano je predstavjanje izložbe "Arhitektura u BiH 1995. - 2010." koju organizira Udruženje arhitekata, saznaje Fena od Maje Abdomerović, kustosice Umjetničke galerije BiH.