"Ljiljan i pepeo"
82

FOTO+VIDEO / U SARTR-u predstavljen intimni dnevnik Bernarda Henrya Levija

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Scensko čitanje teksta "Ljiljan i pepeo", koji predstavlja intimni dnevnik o ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini jednog od najvećih intelektualaca današnjice, francuskog novinara, filozofa i pisca Bernarda Henrya Levija, održano je večeras na sceni Sarajevskog ratnog teatra, u okviru programa Modul Memorije 2012. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Dramatizaciju i postavku potpisuje mlada francuska rediteljica Djenabah Bakary, dok su tekst govorili glumci Snežana Alič i Adnan Hasković iz SARTR-a, Vanesa Glođo, Daniel Mesguich, Jean-Louis Martinelli i Gilles Hertzog, a uz njih su se na sceni našli Florence Hartman i Jovaj Divjak.

Rediteljica Djenabah Bakary istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da ju je knjiga posebno fascinirala jer obuhvata sve priče o ratu iz pera Levija koji je tokom rata u BiH razgovarao s mnogim istaknutim osobama, ali i bh. i svjetskim političarima.

Kroz adaptaciju ove knjige predstavljaju se sve osobe koje je Levi upoznao u BiH, a bile su važne za ovu zemlju i rat, kao što su Francois Mitterran, Jacques Chiraq, Alija Izetbegović, Bernard Kouchner, general Morion, Franjo Tuđman i mnogi drugi.

"U ovoj predstavi je mnogo likova i željela sam staviti i francuske i bh. glumce zajedno. Cilj mi je bio da stvorim bh-francusku trupu, jer Sarajevo i jeste dio Evrope", kazala je ona.

Bernard Henry Levi, koji je prisustvovao večerašnjem premijernom scenskom čitanju teksta, naglasio je da je od 30-ak knjiga koje je napisao tokom života "Ljiljan i pepeo" za njega među najvažnijima zbog načina na koji je doživio rat u BiH.

Levi značaj ove predstave vidi u radu na sjećanju i za žrtve i agresora. Naglašava da na području RS bitne osobe često imaju govore mržnje i negiranja rata protiv civila, uz mijenjanje istorije, što predstavlja zločin protiv sjećanja.

"To je poput rata, ali bez oružja. Za proces istinskog pomirenja bitno je dijeliti sjećanja. Bez tog procesa istine nema mira", poručio je Levi.

Florence Hartman naglašava da danas nove generacije koje su bile djeca tokom rata mogu o tom periodu 90-ih godina saznati putem umjetnosti. Jovan Divjak se prisjetio ratnog dana kada je Levija, na njegovu molbu da ga negdje odvede, doveo na Grdonj pod pucnjima granata i snajpera, te ga upoznao s vojnicima.

Vanesa Glođo se našla u ulozi Alije Izetbegovića.