Kultura
7

U SARTR-u otvorena izložba "Djetinjstvo u ratu" Jasminka Halilovića

FENA
"Djetinjstvo u ratu" naziv je izložbe autora Jasminka Halilovića koja je otvorena večeras u Sarajevskom ratnom teatru SARTR na Svjetski dan mira.

Postavka predstavlja 36 mini panoa s izabranim citatima djece iz istoimene knjige Jasminka Halilovića, kojima najmlađi jednostavnim rečenicama opisuju vlastita sjećanja na rat. Popraćena je i panoima s fotografijama različitih dokumenata, dnevnika i drugih ličnih zapisa djece čije je djetinjstvo provedeno u ratu.

Autor izložbe Jasminko Halilović istaknuo je za Agenciju Fena da je knjiga "Djetinjstvo u ratu" objavljena u februaru ove godine. Navodi da je pažnju privukla zbog unikatnog koncepta jer je u njenom stvaranju učestvovalo više od 1.000 ljudi sa svojim kratkim sjećanjima na rat, te fotografijama, dokumentima, dnevnicima i zapisima.

Knjiga i izložba prethodno su predstavljeni na festivalu "Dani Sarajeva u Beogradu" i u Evropskom parlamentu u Briselu, a uslijedit će predstavljanje u Beču, Gracu, Cirihu i Tokiju. Knjiga se prevodi na pet jezika, između ostalog i na japanski.

"Nakon uspjeha knjige koja je već mjesecima najtraženija u BiH, odlučili smo da izložbu postavimo u SARTR na Svjetski dan mira zato što vjerujem da upravo ova postavka nosi antiratnu i poruku mira. Jer njena su kategorija za koju sa sigurnošću možemo tvrditi da nisu kriva za rat upravo djeca. Sjećanja djece na rat i njihova iskustva su nešto najjače što možemo reći na ovaj dan", smatra Halilović.

Direktor SARTR-a Nihad Kreševljaković naglasio je da mu je posebno drago što je SARTR ugostio ovu izložbu upravo na Svjetski dan mira.

"Među brojnim izjavama objavljenim u knjizi jedna mlada Sarajka je, sjećajući se svog djetinjstva napisala 'Dječiji osmijeh zarobljen u ruševinama'. To je ova knjiga i to je ova izložba", kazao je on.

Izložba, organizirana u saradnji SARTR-a i Udruženja "Urban", bit će otvorena do 21. oktobra.