Kultura
0

U Sarajevu u petak izložba fotografija stećaka

FENA
U Sarajevu će sutra biti otvorena izložba fotografija stećaka, kulturne i duhovne baštine Bosne i Hercegovine, te obilježena desetogodišnjica Međunarodne godine volontera u okviru proslave dana Ujedinjenih nacija, najavljeno je iz Ministarstva civilnih poslova i UNDP-a u BiH.

Na otvaranju izložbe obratit će se ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović i rezidentni koordinator UN agencija u BiH Yuri Afanasiev.

Zajednička nominacija Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije za stavljanje stećaka na Popis svjetske kulturne baštine je povod da se ove godine UN dan obilježi izložbom, u partnerstvu UN-a sa Ministarstvom civilnih poslova, koja će predstaviti fotografije srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika koji se mogu naći širom Bosne i Hercegovine.

Od ukupno šezdeset hiljada stećaka, koliko je dosad pronađeno u našoj regiji, gotovo devedeset posto spomenika se nalazi u Bosni i Hercegovini.

Ova inicijativa je od velike važnosti za promociju kulturno-istorijskog naslijeđa i pozitivne slike Bosne i Hercegovine kao poželjne turističke destinacije sa bogatim kulturnim sadržajem, saopćeno je.