Počeo praznik pisane riječi
451

U Sarajevu svečano otvoren 24. Međunarodni sajam knjiga i učila

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Najveći praznik pisane riječi u BiH, 24. Međunarodni sajam knjiga i učila otvoren je zvanično večeras u sarajevskoj Skenderiji pod motom "Kuća knjige", gdje će u narednih šest dana posjetiocima ponuditi na stotine naslova iz svjetske književnosti.

Na ovogodišnjem sajmu više od 200 izlagača iz 15-ak zemalja svijeta ponudit će oko 100.000 naslova autora iz cijelog svijeta, uz značajne popuste.

Sajam je otvorio predsjednik PEN Centra BiH Zvonimir Radeljković, naglašavajući da ovogodišnji moto "Kuća knjige" ukazuje na ono što istinski nedostaje bh. društvu, te ukazao da je danas svaki književni i izdavački posao potcijenjen ne samo u BiH, već cijelom svijetu.

"Mi koji se divimo knjizi moramo se boriti za nju. No, prije nego što krenemo na taj teški, plemeniti i gotovo neizvodivi zadatak moramo se sjetiti jedne činjenice - od kako se pojavila, knjiga je uvijek bila u krizi, kao i književnost. Ipak, sa sigurnošću možemo reći da je knjiga promijenila svijet i još uvijek ga mijenja", kazao je on.

On ističe da je književnost proizvod naše vječne potrebe da pričamo priče o samima sebi, ljudskim sudbinama, da bismo bolje i lakše razumijeli sebe i da se ne bi osjećali usamljenima.

Predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH Ibrahim Spahić naglasio je da je sajam prilika kada ćemo slaviti knjigu i autorska prava. Potcrtao je potrebu za stvaranjem uslova za izgradnju nove politike koja će izdavaštvo shvatiti kao pokretačku snagu društva, a ne kao trošak.

Podsjetio je i na nužnost uvođenja niže stope PDV-a na knjige kako bi on bio stimulativan za knjigu i bio znak poštovanja vlastite kulture.

O velikim problemima s kojima su se ove godine suočili organizatori sajma zbog štete koje je pretrpjela Skenderija nakon ovogodišnjih snježnih padavina govorio je Ajdin Šahinpašić, zamjenik direktora TKD "Šahinpašić", partnera u organizaciji sajma, naglašavajući da su u tom poslu veliku podršku imali od izdavača.

Međunarodni sajam knjige svakodnevno će do 23. aprila posjetiocima ponuditi na desetine promocija novih izdanja, te susreta s izdavačima i autorima.