Kultura
0

U Sarajevu sjećanje na Borisa Dvornika

FENA
Filmom "Život je masovna pojava" Mirze Idrizovića, koji će biti prikazan sutra u kinu Meeting point, Fondacija "Kriterion" želi odati počast i sjećanje na jednog od najvećih glumaca s prostora bivše Jugoslavije Borisa Dvornika.

Projekcija će biti održana u 23.00 sata. Program je omogućen uz korištenje arhivske građe Kinoteke BiH, a cijena ulaznice je četiri KM, saopćeno je iz "Kriteriona".

U filmu "Život je masovna pojava" (1970.) režiser Mirza Idrizović je u 82 minute smjestio priču o dvojici prijatelja koji sanjaju šta će postati kad porastu, spremajući se da osvoje svijet.

Ipak, kako je u životu sve obrnuto, svijet osvaja njih. Adio odlazi i luta iz mjesta u mjesto, a Ostoja ostaje, bez obzira na stalnu želju za putovanjem. Iako su razdvojeni, njih su dvojica zapravo jedna osoba...

Film je pun humora, nostalgije, nadrealizma te blage tuge, što su ujedno i osnovne karkteristike Idrizovićevih filmova.

U filmu, pored Dragomira Čumića, Dušice Žegarac te Mije Vujanović, glumi i Boris Dvornik, velikan rođen 16. aprila 1939. u Splitu.

Svoj talent za glumu otkrio je u djetinjstvu, dok je nastupao u dječijim predstavama. Završio je Srednju glumačku školu u Novom Sadu, a kasnije se upisao na Kazališnu akademiju Sveučilišta u Zagrebu.

Na filmu je debitirao 1960. godine u filmu Francea Štiglica "Deveti krug". Smatrali su ga jednim od najvećih glumaca s prostora bivše Jugoslavije.

Filmski režiser i TV scenarist Mirza Idrizović rođen je u Sarajevu 1939., gdje je i preminuo 1998. Njegov prvi igrani film bio je "Ram za sliku moje drage" (1968.), dok je film "Miris dunja" (1982.), koji se bavi odnosom muslimana i jevreja tokom okupacije Sarajeva u Drugom svjetskom ratu, bio jugoslavenski predstavnik za nagradu Oskar i dobitnik Zlatne arene za scenarij.