Kultura
0

U Sarajevu seminar "Novi mediji, nove mogućnosti i novi rizici"

FENA
Usavršavanje vještina korištenja mogućnosti novih medija i način suočavanja s izazovima novih medija cilj je dvodnevnog seminara pod nazivom "Novi mediji, nove mogućnosti i novi rizici", koji je jutros počeo u Sarajevu.

Ovaj trening, koji je organizirao Mediacentar Sarajevo, a u potpunosti finansirala Ambasada Velike Britanije, ponudit će medijskim menadžerima potrebno znanje za suočavanje s rizicima i koristima povezanim s korištenjem novih medijskih mogućnosti.

Kako je rečeno, tradicionalni i novi mediji su pod sve većim pritiskom da isporuče sadržaj na više uređaja da bi odgovorili na zahtjeve publike, preživjeli u konkretnom okruženju medijskog tržišta te da bi iskoristili nove mogućnosti za sticanje prihoda.

Ukoliko se to radi bez jasne procjene rizika, njihovo ime može biti izloženo štetnim napadima, krađi podataka, pravnim troškovima i poslovnim gubicima dok se bore u utrci za publikom i zaradom, istaknuto je.

Stoga će ova dvodnevna obuka biti posvećena onome što medijske kuće treba da urade da bi se pripremile za višestruke platforme u radu, upravljanje podacima i uređivačku disciplinu, te za osiguranje sadržaja.

Učesnici radionice su direktori i urednici online, elektronskih i štampanih medija iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije, a predavači su istaknuti britanski medijski stručnjaci David Brewer i Matthew Karas.