Kultura
241

U Sarajevu promocija knjige "Zločini nad djecom u Goraždu tokom opsade 1992. - 1995."

Piše: E. A.
Muamer Džananović
Muamer Džananović
Goraždanska promocija knjige "Zločini nad djecom u Goraždu tokom opsade 1992. - 1995." autora Muamera Džananovića u septembru ove godine pobudila je veliko interesovanje javnosti. Svoju drugu promociju knjiga će doživjeti danas u 18 sati u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad u Sarajevu.

Promotori knjige su direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava prof. dr. Rasim Muratović, prof. dr. Dželal Ibraković i publicista Avdo Huseinović. Planirano je i uvodno obraćanje načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića.

"Posebno emotivan momenat promocije bit će obraćanje Naze Gazibare u ime roditelja ubijene djece, kojoj je velikosrpski agresor tokom operacije 'Zvijezda 94' ubio dva sina. Dana 20. aprila 1994. jednim projektilom ubijeni su joj sinovi Amir (1989.) i Nermin (1985.), te sestrična Dženita Pilav (1984.), a Naza i njen suprug su teško ranjeni, zbog čega imaju posljedice i danas. Tokom opsade Goražda 1993. ubijena je i Nazina sestra, Dženitina majka", izjavio je za Klix.ba autor knjige Muamer Džananović.

Podsjetimo da je Džananović, inače viši stručni saradnik u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, u knjizi objavio rezultate višegodišnjeg istraživanja o brutalnom ubijanju i ranjavanju 548 djece u Goraždu tokom opsade, čiji su identiteti utvrđeni do danas. Zanimljivo je, međutim, da zločini počinjeni nad djecom tokom opsade Goražda nisu bili predmet optužnica niti procesa pred nadležnim institucijama.

"To je jedan apsurd, nevjerovatna činjenica, jer tokom četverogodišnje barbarske opsade Goražde svaki drugi dan je pogođeno jedno dijete, u prosjeku je svaki dan gađano dijete ili civil. Stotine, hiljade nedužnih civila su bilI bez hrane, vode, električne energije i adekvatnog liječenja, ubijani i ranjavani, a niko nije odgovarao. Pred Međunarodnim tribunalom Goražde je također veoma rijetko spominjano, što možda govori da ni mi nismo dovoljno radili jer 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i 23 godine od prvih zločina počinjenih u Goraždu u opsadi je izašla prva naučna studija koja je vođena ispravnom teorijsko-metodološkom praksom“, kaže Džananović.

Je li uzaludno podsjećati da je dokaz o počinjenom zločinu bukvalno 'pred nosom' institucija, a da one to ne vide?

"U skladu s Mladićevom naredbom da 'Turci moraju nestati s ovih prostora', koju je izrekao 10. aprila 1994. u toku najveće ofanzive agresorskih jedinica na Goražde kodnog naziva 'Zvijezda 94', ispoljeni su, na najbrutalniji način, svi oblici zločina nad civilnim stanovništvom, a naročito nad djecom“, podsjeća autor knjige.

Džananović je za Klix.ba izjavio da ima već nekoliko ponuda za promoviranje knjige u zemlji, ali i izvan njenih granica, a odnedavno je postao i član ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida u Kanadi. Svoj rad na istraživanju zločina, posebno na području Goražda, planira nastaviti i u budućnosti.

"Očekujem da će Vlada BPK Goražde i Općina Goražde u svrhu širenja naučne istine, što posebno ističem, o počinjenim zločina nad najosjetljivijom populacijom i na ovom prostoru planirati iduće godine budžetom sredstva za doštampavanje ove studije, te prevod na nekoliko stranih jezika, što nam je ljudska, moralna obaveza prema onima koji su položili svoje nevine živote“, ističe Džananović.