Kultura
0

U Sarajevu predstavljene dvije knjige poezije Dare Sekulić

FENA
Dara Sekulić
Dara Sekulić
Istaknuta pjesnikinja Dara Sekulić danas je u Sarajevu pred mnoštvom posjetilaca u klubu Collegium Artisticum predstavila dvije nove knjige poezije - "Udari mora" i "Viseći most".

O knjigama je govorio književnik Stevan Tontić, istaknuvši da je riječ o dvije značajne pjesničke zbirke najznačajnije žive srpske i bh. pjesnikinje. Navodi da je Sekulić već šest decenija na pjesničkoj sceni, dok je njena poezija ozbiljna, puna nekog bola i teških iskustava.

"U njenoj poeziji nema baš puno humora ili razigranosti. Ona život uzima sa njegove stvarne i ozbiljne strane. Ustvari, njena sudbina je takva. Također, Sarajevo je grad za koji je ona vezana cijelim svojim djelom i životom", kazao je on.

Tontić je istaknuo da zbirka "Viseći most" sadrži više vrlo upečatljivih pjesama o tim gorkim autoričinim iskustvima posljednjih godina i decenija, dok je "Udari mora" poema o moru kao elementu ljubavi, koji nas zove u životne pustolovine, ali i u kojem se događaju teški brodolomi ljudskih sudbina.

Dara Sekulić naglašava da ne vjeruje mnogo inspiraciji, već da je poezija vrlo ozbiljan pjesnički zadatak. Ona smatra da je pjesnik zadužen – to je njegov dug ljudima, životu i sebi samome.

"Nema tu inspiracije, već postoji jedno razmišljanje o životu, ljudima, svemu što se događa oko nas i što se dotiče mene", naglasila je ona.

Sekulić pojašnjava da je knjiga "Udari mora" ljubavna poema od 32 pjesme. Ističe da je kao djevojčica u Drugom svjetskom ratu bila u zbjegu u Italiji, a po povratku u Split u 15. godini dogodilo joj se prvo gledanje s jednim dječakom.

"On je vrlo mlad umro i ostao mi je uvijek u sjećanju. Tek sad sam napisala tu poemu, iako sam sjećanje na tog dječaka nosila čitav život. Poema ima i drugu dimenziju vremena, mora kao fenomena božijeg, te odnosa kopna i mora", kazala je ona.

Dodaje da je "Viseći most" zbirka stotinjak pjesama u kojima kao žena i pjesnik živi u ovom vremenu, posmatra ljude, te pokušava od njih dobiti ono što je lijepo u njima. Međutim, dodaje da je u svima nama sve manje lijepog, a sve više zloće. Zato ona bježi u prirodu, ide u šume, te je okrenuta prirodi i u ovoj knjizi, kao i cijeli svoj život.

Knjigu je objavila SPKD "Prosvjeta".