Sajam knjige
0

U Sarajevu predstavljena knjiga "Suočavanje s jugoslovenskim kontroverzama"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Knjiga "Suočavanje s jugoslovenskim kontroverzama", koju potpisuju Charles Ingrao i Thomas Emmert, predstavljena je danas u Sarajevu u sklopu 23. međunarodnog sajma knjige.

Suočavanje s jugoslovenskim kontroverzama je rezultat decenijskog istraživanja i pisanja Inicijative naučnika koja je okupila više od 300 historičara, stručnjaka iz društvenih nauka i pravnika iz regiona zapadnog Balkana, Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.

O knjizi koja nudi svojevrstan pregled uzroka i posljedica raspada bivše Jugoslavije, utemeljen na naučnom pristupu i metodologiji, govorili su Dubravko Lovrenović i Cristopher Bennet, istaknuvši objektivnost kao temeljnu referencu u sagledavanju onoga što se dešavalo u posljednjem desetljeću prošloga stoljeća u okvirima tadašnje SFRJ.

Lovrenović je istaknuo kako je knjiga oslobođena svih ideoloških predznaka i balasta politiziranja u vezi s tumačenjem događaja iz nedavne prošlosti, ocjenivši to značajnim s obzirom na aktuelno stanje historiografije u BiH i zemljama regiona.

"Jasno je da raspad bivše Jugoslavije predstavlja jedan kompleksan proces koji je imao unutarnje i vanjske protagoniste i jasno je iz ove knjige da je Slobodan Milošević bio inicijalna kapisla koja je pokrenula proces raspada Jugoslavije, etničko čišćenje, genocid i formiranje nacionalnih država", kazao je Lovrenović u izjavi za Fenu.

On smatra da je isto tako jasno da je uloga međunarodne zajednice u svim zbivanjima s kraja 20. stoljeća u Bosni i Hercegovini i na području bivše Jugoslavije, također, bila nezaobilazna, te da je neinterveniranje američke i evropske diplomacije stvorilo takvu situaciju u kojoj je bilo moguće sve ono što se desilo.

Christopher Bennet potcrtao je važnost objektivnog sagledavanja onoga što se dešavalo na prostorima bivše Jugoslavije kako bi se dosegnulo zajedničko stajalište o onome što je karakteriziralo vrijeme prije i poslije raspada te zemlje, ali i o onome što je uslijedilo nakon toga.

Za Benneta je posebno interesantno posljednje poglavlje knjige koje govori o suživotu ili međusobnoj mržnji, a koje korespondira sa načinima za prevazilaženje zabluda i predrasuda iz prošlosti, a sve radi stvaranja temelja za izgradnju nove i prospritetnije budućnosti.

Knjiga s podnaslovom "Inicijativa naučnika" sadrži više poglavlja koji govore o ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, ratnim zločinima, Tribunalu u Hagu, te suživotu ili mržnji...

Rezultati istraživanja predstavljeni u ovoj knjizi su vrijedna građa za historičare i politologe, ali ovo djelo može biti i udžbenik za one koji teže znanju o prošlosti oslobođenom od stereotipa.

Bez pretenzija za konačnim odgovorima knjiga nudi jedan novi pogled na događaje i zbivanja koji su utjecali na živote miliona ljudi s prostora bivše Jugoslavije.

Knjiga je štampana u izdanju "Buybook-a".