Kultura
1

U Sarajevu predstavljena knjiga "Međunarodni sud pravde BiH protiv Srbije i Crne Gore"

FENA
U Bošnjačkom institutu u Sarajevu predstavljena je knjiga "Međunarodni sud pravde Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore" autora Hasana Balića, Ismeta Alije i Avdije Kovačevića.

Knjiga je bitna pogotovo danas, jer je, kako kaže Ismet Alija, od presude Međunarodnog suda u Haagu prošao duži interval. U tom su prostoru stvoreni novi uvjeti i mogućnosti za reviziju tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore.

"Rok za reviziju tužbe je do 2017.godine i ima vremena da na osnovu novih dokaza i činjenica BiH podnese tužbu kojom će dokazati da je od Srbije i Crne Gore počinjen genocid u Bosni i Hercegovini", kazao je Alija.

I Kovačević je mišljenja da je ovo jedna od rijetkih knjiga koja se pojavila na bh. pravnom tržištu.

"Knjiga bi trebala biti inicijalna kapisla da se, na sistemski i stručan način, što prije pristupi zahtjevu za reviziju tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore", kazao je Kovačević.

S obzirom na to da je iz Vareša, grada u kojem je počinjen stravičan zločin, to je jedan od razloga da učestvuje u radu ove knjige i "da konačno stvorimo uvjete za podnošenje zahtjeva za reviziju sudskog postupka protiv Srbije i Crne Gore".

Knjiga je podijeljena u tri poglavlja. Prvi dio je namijenjen studentima i doktorantima, a govori o međunarodnom javnom pravu koje je vezano za presudu.

Drugi dio knjige je, kako kaže Balić, "sui generis", specijalni priručnik puta pravde. To je unikat koji u detalje razrađuje član 61.,reviziju, šta treba da učini onaj koji hoće da se obrati zahtjevom za reviziju.

Balić pojašnjava da u ovom slučaju zahtjev za reviziju mogu podnijeti Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora. Stoga su se autori bazirali na to da će BiH podnijeti taj zahtjev jer na njoj je jedna moralna i pravna obaveza.

"BiH je član UN-a, nad njenim građanima je izvršen genocid i ona je sad moralni stub čovječanstva. A unutar tog stuba su betonska snaga, željezna snaga Bošnjaci, nad kojima je izvršen genocid i koji ne traže osvetu, već pravdu i to je suština poruke ove knjige", kazao je u izjavi za Agenciju Fena Hasan Balić.

Treći dio knjige zove se "Polja smrti" a to je noviji izraz u međunarodnom krivičnom pravu koji su uveli pravnici poslije Prvog svjetskog rata. Polja smrti su postojala u Kambodži, Laosu, Vijetnamu, "a kažu i u BiH i još nekim državama koje su nastale raspadom Jugoslavije".

"Mi smo se bavili 'poljima smrti' ne da bismo u njima pronašli zločince, već da bismo pronašli pravednike. Nešto slično Jevrejima koji su tražili pravednike. BiH je pored svih tih nedaća zemlja pravednika", kazao je Balić, inače redovni profesor Univerziteta u Travniku.

Knjigu su predstavili predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Adil Kulenović, Hidajet Repovac i Mirsad Abazović te autori.

U posveti knjige stoji "Žrtvama genocida pisci posvećuju ovu knjigu", a izdavač je Institut za istraživanje ratnih zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu te Udruženje demokratskih pravnika u BiH. Štampana je u 600 primjeraka.

Pojedine dijelove iz knjige govorila je Ajla Škrbić, magistrica pravnih nauka i viša asistentica Pravnog fakulteta Kiseljak Univerziteta u Travniku.