Kultura
285

U Sarajevu predstavljena knjiga fotografija o prirodnim ljepotama BiH

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
''Dođi, vidi, pričaj dalje - Bosna i Hercegovina - 30 nezaboravnih destinacija'' naziv je knjige fotomonografije autora Amela Salihbašića koja je danas prezentirana u EU info centru u Sarajevu.

Fotomonografija, odštampana u maju, na 285 stranica predstavlja 1.500 fotografija koje u 30 poglavlja prikazuje 152 lokacije u BiH.

Autor Amel Salihbašić je kazao da su fotografije dio privatnog albuma koji je nastajao tokom godina putovanja i upoznavanja nepoznatih dijelova BiH, a da je od 2010. godine počela izrada i skupljanje fotografija za knjigu.

"Nakon izleta prijateljima sam pokazivao fotografije i kroz razgovore s njima nastala je ideja da se napravi knjiga fotografija. Knjiga je posvećena prirodi i prirodnim ljepotama i aktivnostima koje se mogu realizirati u prirodi s akcentom na splavarenje, rafting, planinarenje, plivanje te posjete pećinama", kazao je Salihbašić.

Dodao je da je knjiga prevedena na tri jezika, engleski, njemački i turski.

Recezent knjige Tim Clancy stručnjak za eko-turizam i okoliš je istakao da knjiga predstavlja BiH kao unikatnu turističku destinaciju te njeno i prirodno i kulturno naslijeđe.

"Drago mi je da su prezentirana mjesta kao što je Vareš, Podvelež i Drežnica, mjesta koja nisu poznata, a koja vrijedi posjetiti", rekao je Clancy.

Također, izrazio je zadovoljstvo što su mladi ljudi sve više zainteresirani za turističke destinacije BiH.

"Sretan sam što Bosanci i Hercegovci ne idu direktno na more, nego usput posjete zanimljiva mjesta prirodnog i kulturnog naslijeđa", dodao je Clancy.

U sklopu promocije knjige otvorena je izložba fotografija prirodnih ljepota BiH fotografa Munevera Salihovića koja će u EU info centru biti postavljena naredne dvije sedmice. Fotografije su nastale u protekle četiri godine.