Kultura
25

U Sarajevu otvorena jedinstvena izložba "Naoružanje u Drugom svjetskom ratu"

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Povodom manifestacije Dani Kantona Sarajevo i u okviru obilježavanja 09. maja, dana pobjede nad fašizmom u Fondu memorijala na Kovačima otvorena je jedinstvena izložba o naoružanju u Drugom svjetskom ratu.

Autor izložbe je kustos Historijskog muzeja u Sarajevu Amar Karapuš, koji je istakao da ovom izložbom o naoružanju u Drugom svjetskom ratu želi predstaviti jedan drugi ugao sjećanja na dešavanja u ratnom periodu.

Kazao je kako je dugo razmišljao na koji način predstaviti nešto što se koristilo za ubijanje, a da se to ne shvati kao glorifikacija.

"Ipak, fokus je na naoružanju i priču kako su se zemlje pripremale za rat. Eksponate treba posmatrati sa historijske strane, i kako bi ujedno obilježili dan pobjede nad fašizmom", poručio je Karapuš.

Poseban pečat izložbi dat će radionica "Kustos na jedan dan" kojom se, iako je riječ o izlaganju naoružanja, želi naglasiti pacifistički karakter izložbe.

Cilj radionice jeste pokazati učenicima osnovnih i srednjih škola novi, drugačiji odnos prema naoružanju, u smislu stručnog pristupa, stručne obrade, razvijanja kolekcionarskih navika te ih podstaći na izgradnju mira i stabilnosti za sve nadolazeće generacije.

Izložba će za posjete biti otvorena od 11. do 24. maja, saopćeno je iz Fonda memorijala.