Kultura
30

U Sarajevu otvorena izložba "Šta sve o tebi mogu da ne znam"

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu sinoć je otvorena izložba "Šta sve o tebi mogu da ne znam". Riječ je o radovima studenata likovnih umjetnosti iz Sarajeva, Beograda i Mostara, a sve je dio projekta usmjerenog na razvoj novih umjetničkih praksi u javnom prostoru.

Izložba se odvija u okviru projekta Bauhaus Goes South-East Europe "City Lab Mostar 2013“, koji Bauhaus-Universität Weimar / MFA program Umjetnost u javnom prostoru i nove umjetničke strategije realizira u saradnji s Akademijom likovnih umjetnosti (Sarajevo), Fakultetom likovnih umetnosti - Univerzitet umetnosti (Beograd) i Univerzitetom "Džemal Bijedić“ Odsjek likovnih umjetnosti (Mostar). Vođa projekta je bh. umjetnica Danica Dakić.

Radovi nastali juna ove godine kao produkt umjetničkog istraživanja u javnom prostoru grada Mostara, obuhvataju različite likovne forme od kojih svaka na svoj način promišlja zloupotrebu kulture od vladajućih nacionalizama. Riječ je o dugoročnom projektu koji je, prije svega, usmjeren na proizvodnju i razmjenu znanja, i razvijanje novih umjetničkih praksi i strategija u proizvodnji umjetnosti u javnom prostoru.

Ova izložba ispituje granice javnog izlaganja i otvara prostor za pokretanje kritičke diskusije o kvaliteti života u Mostaru, u ekonomskom, političkom i društvenom smislu. "Šta sve o tebi mogu da ne znam", usuđuje se postati mjestom prijestupa i odbija učestvovati u reproduciranju Mostara kao simbolične i materijalne ruševine, gdje je obnova i upotreba kulturnih i nacionalnih vrijednosti nerijetko (zlo)upotrijebljena (i) za restauraciju vladajućih nacionalizama i fašizama.

Izložba tridesetak studentskih radova je osim u sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti postavljena i u galerijama Roman Petrović te Java.

Izložbe će biti otvorene do 11. decembra.