Kultura
52

U Sarajevu otvorena izložba "Skriveni svijet pokrivenih žena"

FENA
(Foto: Anadolija)
Muftija sarajevski Enes Ljevaković večeras je u Gazi Husrev-begovom Hanikahu u Sarajevu otvorio izložbu "Skriveni svijet balkanskih žena" autorica Mirjane Menković (Etnografski muzej Beograd) i Svjetlane Bajić (Zemaljski muzej Sarajevo).

"Ova izložba nas uvodi u jedan realtivno blizak svijet, a po svojim porukama važan svijet. Izložba pokazuje da imamo i dijelimo zajedničke vrijednosti i trendove u svijetu i da je moguće obnoviti mostove saradnje za dobrobit svih ljudi na ovim prostorima", rekao je za Agenciju FENA muftija Ljevaković.

Jedna od autorica izložbe i direktorica Etnografskog muzeja u Beogradu Mirjana Menković istakla je da je jedna od najaktuelnijih tema u regionu, ali i šire - svijet pokrivenih žena.

"Povod za ovu izložbu je međunarodna konferencija koju je 2011. godine organizirao Etnografski muzej u Beogradu, čija je glavna tema bila odijevanje između istoka i zapada. Tada se rodila ideja da sa kolegicom Svjetlanom Bajić, savjetnikom Zemaljskog muzeja napravim jednu ovakvu izložbu to jest da govorimo o gradskoj kulturi centralnobalkanskog prostora", kazala je Menković.

Cilj ove izložbe je, kako kaže Svjetlana Bajić, da se ukaže na postojanje jedinstvenog kulturnog naslijeđa svih religija u regionu, što je prikazano na fotografijama iz Historijskog muzeja BiH, Historijskog arhiva Sarajevo, Muzeja Grada Sarajeva, te djelimično iz Zemaljskog muzeja i velika kolekcija Magbula Škore.

"Skriveni svijet balkanskih žena" zalazi u historiju i kulturu ženskih odjevnih predmeta za izlazak iz kuće na kraju 19., tokom 20. i na početku 21. stoljeća i prati razvoj odjevnog asortimana od nekadašnjeg prostora Osmanskog carstva i Austrougarske monarhije do današnjih modernih država.

Večerašnja izložba privukla je veliki broj ljubitelja umjetnosti, među kojima je bio češki ambasador u BiH Tomáš Szunyog.

"Kultura islama me veoma zanima, te mi je veoma drago što prisustvujem ovoj izložbi", kazao je za Fenu ambasador Szunyog.

Autoricama izložbe čestitao je, između ostalih, Hasan Atli, savjetnik za vjerska pitanja pri Ambasadi Turske u BiH ističući da se "tradicija balkanskih žena treba poznavati".

Organizatori izložbe su Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka u saradnji s Etnografskim muzejom u Beogradu i Zemaljskim muzejom u Sarajevu uz podršku Općine Stari Grad.

Izložba će biti otvorena do 30. septembra.