Kultura
0

U Sarajevu otvorena izložba o nasilju nad ženama

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Izložba fotografija koja na dramatičan način prikazuje rasprostanjenost nasilja nad ženama otvorena je u srijedu u galeriji Novi hram u Sarajevu u sklopu kampanje protiv kršenja ovog osnovnog ljudskog prava.

Izložba u zajedničkoj organizaciji Vijeća Evrope i Švicarske ambasade je dio kampanje Vijeća Evrope „Zaustavimo nasilje nad ženama“ pokrenute u novembru 2006. i koja će trajati do sredine 2008. godine.

“Ovu smo foto-izložbu nazvali 'Prekinimo šutnju o nasilju u porodici nad ženama' koja je dio šire kampanje Vijeća Evrope i koja je zamišljena tako da osvjesti i istovremeno potakne naših 47 država članica, uključujući i BiH, da poboljšaju politiku i zakonske odredbe, da rade na podršci i zaštiti žrtava, te da na osnovu relevantnih podataka grade strategiju i aktivnosti u tom domenu“, kazao je na otvaranju izložbe Tim Cartwright, specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope u BiH.

Prema njegovim riječima, jedna od osnovnih briga Vijeća Evrope, koje predstavlja 47 država članica sa njihovih osam stotina miliona građana, je da garantira i brani ljudska prava.

Istaknuo je kako nema sumnje da nasilje nad ženama, uključivši i nasilje u porodici, podriva osnovne vrijednosti na kojima se bazira VE.

„Studija koju je objavilo Vijeće Evrope pokazuje da je, u državama naših članica, jedna petina do jedne četvrtine svih žena iskusilo bar jednom u životu fizičko nasilje tokom punoljetstva, a više od jedne desetine žena trpilo je seksualno nasilje uz upotrebu sile“, kazao je Cartwright.

Dodao je da žene koje trpe nasilje nisu samo žrtve zlostavljanja nego su i žrtve nezainteresovanosti i žrtve nebrige.

„Nadam se da će svi koji vide ove fotografije osjećati ličnu odgovornost da obezbijede da žene više ne trpe u tišini, nego će se boriti za zakonodavnu i političku akciju da se one podrže i zaštite od nasilja, zlostavljanja, nezainteresiranosti i nebrige“, kazao je između ostalog Cartwright.

Otpravnik poslova Ambasade Švicarske u BiH Gilles Rodnit je kazao da je ova izložba postavljena i u vezi sa Sarajevo film festivalom, odnosno nagradom za ljudska prava.

On je istaknuo kako je za njegovu zemlju jedan od imperativa borba za ženu, za ženska prava.

„Kao ilustraciju želim iznijeti podatak da je u Švicarskoj prema najnovijim istraživanjima jedna od pet žena trenutno žrtva nasilja ili je to iskusila. Velikom većinom, žrtve nasilja u porodici su žene. Na žalost, moramo konstatirati da je ova socijalna bolest univerzalna“, kazao je Rodnit.

Dodao je kako svojim radom pokušavaju podržati žene, podržati žrtve da one progovore o onome što im se dešava.

„Želimo da pokažemo žrtvama nasilja u porodici da postoji način da se izađe iz tog pakla koji predstavlja i koji stvara nasilje u porodici. Također želimo potaknuti i podržati napore lokalnih vlasti koji bi mogli nešto više napraviti po ovom pitanju. Jednom riječju, naša je namjera da prekinemo šutnju“, kazao je Rodnit.

Izložba će biti otvorena za javnost od 15. do 29. augusta, svakim danom osim nedelje od 16.00 do 20.00 sati, a nedeljom od 10.00 do 14.00 sati.