Kultura
0

U Sarajevu otvorena izložba fotografija Zijaha Gafića

FENA
Izložba fotografija Zijaha Gafića pod nazivom "Troubled Islam: short stories from troubled societies“ otvorena je u srijedu u Hanikahu Gazi-Husrev begove medrese u Sarajevu.

Postavka sadrži 63 fotografije snimljene u okviru Gafićevog fotografskog projekta koji se bavi postratnim iskustvom i nasiljem u svakodnevnom životu unutar muslimanskih zajednica u Evropi, Africi i Aziji, a u kontekstu posljedica 11. septembra.

Prema riječima samog autora, radi se o 63 fotografije koje su dio ciklusa o devet zemalja koje su prošle kroz sličnu golgotu, imale sličan istorijski razvoj, geopolitički položaj kao BiH.

"Znači, riječ je o jednom elaboriranom poređenju Bosne sa ostalim društvima koja su joj slična. To je neki lajt motiv, to je ono što povezuje sve ove zemlje, a cilj je da kroz ta poređenja ljudi malo shvate da niti smo mi jedini kojima se to dešava, niti smo jedini kojima će se to dešavati. Dok mi sad sjedimo, to se dešava u Čečeniji, u Iraku, Afganistanu, Libanu, Palestini...“, kazao je Gafić za Fenu.

Dakle, kazao je on, cilj izložbe je da malo osvijesti ljude, da ih malo trgne.

"Jer malo su ljudi, pogotovo u Bosni, postali sebični i oholi kada je u pitanju to neko ekskluzivno pravo na patnju. Niti ima ekskluziviteta na patnju niti ga smije biti“, kazao je Gafić.

Publika u Sarajevu do sada je imala priliku vidjeti samo dijelove serijala "Troubled Islam: short stories from troubled societies“. Stoga je ova izložba u Hanikahu prilika da domaća publika do 5. septembra, do kada će izložba biti otvorena, pogleda fotografije iz svih regija koje je Gafić posjetio od 2000. godine otkad radi na projektu.

Izložba je organizirana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta KS-a.

Početkom godine predstavljena je u Amsterdamu, a do kraja godine vidjet će je i publika prestižne Beacon Gallery u New Yorku koju vodi urednica fotografije magazina National Geographic Sabine Meyer.