Kultura
22

U Sarajevu održan koncert beogradskog hora Obilić

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U okviru 19. Sarajevskih večeri muzike, večeras je u Crkvi Sv. Josipa u Sarajevu, održan koncert akademskog hora "Obilić" iz Beograda.

"Obilić", hor sa tradicijom dugom 129 godina, djeluje u sklopu AKUD-a Branko Krsmanović iz Beograda. Na večerašnjem koncertu Sarajlije su mogle čuti kompozicije u izvedbi beogradskog hora, pod dirigentskom palicom Darinke Matić Marović.

Predsjednik Fondacije muzičkih umjetnosti (MAF) Ninoslav Verber, izjavio je za agenciju Anadolija, da su posjetioci večerašnjeg koncerta imali priliku čuti nekoliko kompozicija, koje predstavljaju jedan presjek od 15. do 21. stoljeća.

"U pitanju je stara muzika, renesansna, barokna, odnosno to je jedan najljepši program horske muzike", rekao je Verber, naglasivši da je hor "Obilić" jedan od najboljih horova u regiji.

Koncertu je između ostalih prisustvovao gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Akademski hor “Obilić” osnovan je 1884. godine na Beogradskom Univerzitetu, tadašnjoj Velikoj školi pod imenom Akademsko pevačko društvo Obilić. Horom diriguju Josif Marinković, Stanislav Binički, Jovan Bandur, Lovro Matačić, Svetolik Pašćan i Branko Dragutinović.

Ansambl je nastupao u najpoznatijim dvoranama svijeta: Carnegie Hall u New Yorku, Acropolis opera u Nici, Sala konzervatorijuma Čajkovski u Moskvi, Sala Berlinske filharmonije, Zlatna sala Musikvereina u Beču, a među najveće uspjehe hora ubraja se: osam tromjesečnih turneja po SAD-u, kao i turneje u brojnim evropskim državama kao i Meksiku i Argentini, te učešće na proslavi 2000 godina kršćanstva u Rimu i na Prvom svjetskom horskom festivalu u Beču 2001. godine. Hor "Obilić" osvojio je također tri nagrade na prestižnom Internacionalnom festivalu horova u Antaliji u Turskoj, održanom početkom prošlog mjeseca.

  1. Sarajevske večeri muzike, otvorene su koncertom studenata Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, a u okviru festivala, koji će trajati do 11. maja, također je održan i koncert zagrebačkih duvača Kvartet Tuba XL.