Prvi dan Bajrama
14

U Sarajevu održan koncert "Bajram dođe, mirišu avlije"

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Prvi dan Ramazanskog bajrama u Sarajevu je obilježen i tradicionalnim koncertom "Bajram dođe, mirišu avlije", održanim u nedjelu navečer u dvorani „Mirza Delibašić“ u Kulturno-sportskom centru Skenderija.

Organizator koncerta je bio Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, u saradnji s KSC-om Skenderija.

Brojni gosti koncerta uživali su u bogatom programu tokom kojeg su izvedene tradicionalne i vjerske melodije. Program je uveličalo učešče velikog broja solista, horova, orkesatara i grupa, kao i gosti iz Turske.

Među brojnim izvođačima nastupili su Burhan Šaban, Enes Begović, Eldin Huseinbegović, Lejla Jusić, Armin Muzaferija, Latif Moćević, Alen Čišija, Amra Memagić, Alma Subašić, Šerif Delić, Miralem Babajić, Salem Hurić, Mustafa Isaković, Omer Zulić, Vesul Alić, Senida Klisura, i Fatih Orhan Cakmak, kao i horovi Medžlisa IZ-a Sarajevo, "Mektebski bulbuli" i "Bostan" iz Kaknja, bend Armina Hodžića, te orkestar "Amadeus".

Muzički producent je Emir Nuhanović, dok je tehničku organizaciju večerašnjeg koncerta preuzeo Armin Hodžić.

Radi se o petom bajramskom koncertu koji ujedno ima i humanitarni karakter.

“Peta godina je jubilarna godina održavanja koncerta. Cilj nam je bio da prvi dan Bajrama napravimo alternativu mladim ljudima koji žele da obilježe Bajram, da se raduju na dostojanstven način”, kazao je u izjavi za agenciju Anadolija glavni imam Medžlisa IZ-a Sarajevfo Ferid ef. Dautović.

Sredstvima prikupljenim od prodaje ulaznica bit će pomognuto stipendiranje djece šehida i imama. Osim toga, od ovih sredstava osigurana je i pomoć porodici Dizdar iz Rakovice kod Sarajeva koja je ovih dana dobila šesto dijete.

“U ovoj godini željeli smo da promoviramo porodicu i važnost braka i porodice, takoda smo odlučili da višečlanoj porodici Dizdar, koja je ovih dana dobila šestog sina, dodijelimo stipendiju za jedno dijete”, kazao je Dautović.