Kultura
0

U Sarajevu obilježavanje 400 godina od rođenja Evlije Čelebije

FENA
Sarajevo
Sarajevo
U organizaciji Turskog kulturnog centra ''Yunus Emre'' i Turskog jezičkog društva u Bošnjačkom institutuu Sarajevu počeo je s radom panel pod nazivom "Tragom Evlije Čelebije".

Na ovaj način obilježava se 400. godina rođenja Evlije Čelebije, najvećeg turskog i svjetskog putopisca 17. stoljeća.

Direktorica Centra "Yunus Emre" Aida Özurk istakla je da je Evlija Čelebija vrijednost kako Turske, tako i zemalja regiona.

O svjetski poznatom piscu Putopisa iz XVII stoljeća govore profesori iz BiH i Turske.

Osim predavanja tokom dana bit će prikazan i film o Evliji Čelebiji, a planirano je i otvaranje izložbe “Put sa Evlijom Čelebijem” u Turskom kulturnom centru, koju će otvoriti turski ministar za odnose s EU Egemen Bagis.

Također, u organizaciji Ministarstva za kulturu i turizam te Državnog ansambla iz Istanbula bit će upriličen i koncert izabrane muzike iz vremena Evlije Čelebije.

Evlija Čelebija rođen je 25. marta 1611. Obišao je sva mjesta u granicama tadašnjeg Osmanskog carstva te napisao Putopis koji je od neprocjenjive važnosti.

Evropska unija je Evliju Čelebiju proglasila "za jednog od 20 najvažnijih osoba koje su čovječanstvu 21. vijeka pokazale put", dok je Vijeće za znanost, obrazovanje i kulturu pri Ujedinjenim nacijama (UNESCO) 2011. godinu proglasilo godinom Evlije Čelebije.