Kultura
12

U Sarajevu koncert i svečani prijem u povodu 60. godišnjice Mađarske revolucije

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Koncertom Panonn Filharmonije pod nazivom "Godina mađarske slobode-Sjećanje na mađarsku revoluciju" i svečanim prijemom u povodu Nacionalnog dana Mađarske večeras je u Narodnom pozorištu u Sarajevu (NPS) u organizaciji Ambasade Mađarske u Bosni i Hercegovini nastavljeno obilježavanje 60. godišnjice Mađarske revolucije i oslobodilačke borbe 1956. godine.

Sudionike koncerta i svečanog prijema, kojima je prisustvovao veliki broj istaknutih ličnosti - predstavnika javnog, političkog i kulturnog života u BiH, te članova diplomatskog kora i predstavnika međunarodnih organizacija, kao i gostiju i zvanica, pozdravio je ambasador Mađarske u BiH Jozsef Negyesi, istaknuvši značaj slobode kao univerzalne vrijednosti i izražavajući zahvalnost mađarskim herojima kojima je sloboda bila temeljna vodilja u događajima iz oktobra/novembra 1956. godine.

Podsjetio je da su njihove slobodarske težnje i želje postale stvarnost 1989. godine kada je proglašena Demokratska Republika Mađarska, te da je poruka revolucije iz 1956 protiv ugnjetavanja, diktature i totalitarnog režima aktuelna i danas i da se može sažeti u sintagmu "Sloboda prije svega".

"Iako je revolucija bila slomljena, njen historijski značaj je nesporan", naglasio je ambasador Negyesi, podsjećajući da je onda nastala prva pukotina u 'željeznoj zavjesi' koja je krajem 90-tih godina prošlog stoljeća dovela do rađanja novih demokratija i ponovnog ujedinjenja Evrope.

Mađarski ambasador je u osvrtu na aktuelno stanje odličnim ocijenio odnose Bosne i Hercegovine i Mađarske, akcentirajući spremnost dviju zemalja da te odnose i dalje jačaju i unapređuju, te odlučnost mađarske strane da podrži evropski put BiH.

"Mi smo uvjereni da je mjesto i budućnost BiH u Evropi, u Evropskoj uniji", kazao je ambasador Negyesi, potcrtavajući da Mađarska dosljedno podržava evropsku perspektivu BiH.

Obraćajući se uime Vijeća ministara BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH, a povodom historijskog jubileja - 60. godišnjice Mađarske revolucije, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić naglasio je da događaji iz 1956. godine nisu promijenili samo Mađarsku, nego da su bili uvod i povod za brojne važne događaje u srednjoj Evropi.

"Mađarska je digla glas kada niko iza 'željezne zavjese' to nije smio. Mađarski ustanak protiv prisustva sovjetskih vojnika od 23. oktobra do 10. novembra 1956. ispisao je modernu povijest Europe, te ohrabrio 'Praško proljeće' i kasnije doveo do demokratizacije Čehoslovačke, Poljske Albanije, Bugarske, ujedinjenja Njemačke i definitivnog pada željezne zavjese", kazao je Brkić, aludirajući na kraj hladnoratovske ere i napetosti između Istoka i Zapada.

U nastavku programa publika je svjedočila maestralnim izvedbama djela Ludwiga van Beethovena i Franza Liszta koja su se našla na repertoaru Panonn Filharmonije, a pod dirigentskom palicom Tibora Boganyia, poznatog na međunarodnoj muzičkoj sceni po virtuoznom i raznolikom interpretiranju djela iz opusa velikana klasične muzike.

Naročitu pozornost privukla je Beethovenova uvertira Egmont koja je postala 'amblemom' revolucije.

U sklopu Programa obilježavanja 60. godišnjice Mađarske revolucije, koji je realiziran pod pokroviteljstvom Mađarskog memorijalnog odbora Mađarske revolucije i borbe za slobodu 1956., 21. oktobra upriličena je projekcija filma "Ambasador u Bernu" u sarajevskom kinu Meeting Point.

Radi se o političkom trileru reditelja Attile Szasza, koji je okrunjen s više prestižnih međunarodnih nagrada, a koji 'donosi' priču o dvojici mađarskih imigranata i talačkoj krizi, te koji je temeljen na stvarnim događajima nakon Mađarske revolucije.

Mađarska revolucija 1956. godine naziv je za ustanak protiv komunističke diktature i sovjetske dominacije, a za liberalizaciju društva. Riječ je o jednoj od najvažnijih prekretnica u mađarskoj i svjetskoj historiji, događaju kojim je rascjepana tzv. željezna zavjesa i počeo raspad tadašnje 'sovjetske imperije', što je na koncu dovelo do pada komunizma. Vođa pobune, kojoj su prethodile studentske demonstracije, bio je mađarski premijer i reformist Imre Nagy. U spomen na revoluciju 23. oktobar je proglašen državnim praznikom, odnosno Nacionalnim danom Mađarske.