Kultura
0

U Sarajevu koncert francuskog pijaniste Frédérica Lagardea

FENA
U organizaciji JU "Sarajevo art" i Ambasade Republike Francuske u BiH 21. oktobra bit će održan koncert na kojem će nastupiti pijanista Frédéric Lagarde (Francuska).

Lagarde je nosilac nagrade pariskog Konzervatorija i laureat deset međunarodnih takmičenja u muzici, a u časopisu "Le Point" predstavljen je kao jedan od najtalentiranijih francuskih pijanista svoje generacije.

Nastupao je na brojnim evropskim festivalima kao solist, ali i s orkestrima (Teatar Champs-Elysées u Parizu, Queen Elisabeth Hall u Londonu, Rudolfinium u Pragu, Filharmonija Bukurešt, Državni teatri Lisabon, Beč, Firenca, Duseldorf, Krakov, Bratislava, Istanbul itd.), kao i u Sjevernoj Americi (Carnegie Hall u New York-u), Aziji, i Africi. Koncertirao je u više od trideset zemalja.

Kritika je pozitivno reagirala na njegov dupli CD koji je 2009. godine snimio s ansamblom Caliopée za nakladničku kuću Alpha. Ovaj muzički prvijenac posvećen je Bohuslavu Martinùu, kojemu je magazin "Svijet muzike" dodijelio posebnu nagradu 'Choc'.

Na repertoaru se nalaze djela kompozitora: L. v. Beethovena, M. Ravela i R. Schumanna.

Organizatori su naglasili da je ulaz na koncert slobodan.